Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 11 months
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 11 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 10 months
Kort hår
Tor, 1 year, 11 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 6 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 11 months, 1 week
Ten years ago
Åtte år!
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

TeXpert

Nå har jo jeg også omsider begynt på mastergraden min. Bare sånn litt, men jeg er allerede i gang med å skrive ting i LaTeX. Det dreier seg altså om å skrive barsk kode, som så blir konvertert til en pdf med vakre ligninger og pen layout. Når man driver med slikt er det en del ting man skriver ganske ofte. For å skrive en ligning, for eksempel x + 5 = 8, må man skrive

begin{equation}
x+5=8
end{equation}

Når man så kjører koden sørger programmet for å sette dette opp pent, sånn passe midtstilt, og med nummer på hver ligning. Denne prosessen kalles forresten typesetting, fordi det på sett og vis er det samme som typesetteren gjorde i gamle dager, når han satte typer etter håndskrevne notater, der forfatteren hadde lagt inn instrukser. For eksempel pleide man å tegne en liten bølgete linje under en bokstav for å indikere at den skulle settes med fete typer.

Uansett, i løpet av et par år er det ganske mange sekunder som går med til å skrive disse kommandoene. Derfor har TeXShop innebygde makroer, som gjør at man automatisk kan få opp begynnelsen og slutten på for eksempel en ligning-kommando, med markøren plassert mellom dem, sånn at man bare kan sette i gang og skrive det som faktisk skal utgjøre ligningen. Genialt?

Nei, ikke egentlig. Det som er så mongo at jeg ikke finner ord for det, er at disse macroene i utgangspunktet kun er tilgjengelige via menyvalg, og de har ikke hurtigtaster. Dermed taper man antagelig tid på å bruke en slik makro. Det skal imidlertid være mulig å legge til og fjerne hurtigtaster i TeXShop, og jeg tenkte som så at det var antagelig verd å investere et par timer i dette må på starten av mastergraden, fordi jeg antagelig kommer til spare inn denne tiden om jeg setter opp et sett effektive hurtigtaster.

Det første problemet er at det ikke akkurat er intuitivt å endre dette oppsettet. Du må finne en fil som heter KeyEquivalents.plist, som ligger i TeXShop-mappen, og så må du redigere i denne filen, ved å bruke massevis av tags og dingser som forteller programmet hvilket valg i hvilken meny det er snakk om, hvilken tast det er snakk om, og om du skal holde inne shift eller alt. For eksempel, for å legge hurtigtasten Command + E til lignings-makroen må man skrive

<dict>

<key>3</key> <!-- Edit -->
<dict>
<key>13</key> <!-- Goto Error -->
<array>
<string></string>
<false/>
<false/>
</array>

</dict>

</dict>

for å frigjøre denne hurtigtasten fra Goto Error, som den er satt til som standard, og så må man skrive

<dict>

<key>5</key> <!-- Macros -->
<dict>
<key>13</key> <!-- Mathematics -->
<dict>
<key>2</key> <!-- equation -->
<array>
<string>e</string>
<false/>
<false/>
</array>
</dict>
</dict>

</dict>

for å legge den dit den skal. Ikke akkurat noe som falt meg naturlig første gang jeg kikket på det, men heller ikke uoverkommelig. Problemet er bare at det funker ikke. Det skjer rett og slett ingen verdens ting. Jeg har googlet og stresset, og funnet flere som klager på det samme, uten at noen har presentert en god løsning. Muligens dreier det seg om en feil i TeXShop som gjør at programmet blåser en lang marsj i hele KeyEquivalents.plist, og det later til å være et kjent problem som er nevnt på prosjektsiden på sourceforge eller noe slikt, men det hjelper jo meg fint lite på kort sikt.

Det jeg eventuelt kan gjøre er jo å bruke den innebygde hurtigtastgeneratoren i OS X, men den tilnærmingen har to problemer. For det første forsvinner disse hurtigtastene sporløst fra tid til annen, og for det andre kan jeg ikke overstyre eksisterende snarveier på den måten.

Resultatet er med andre ord at jeg har kastet bort to timer uten å få noe igjen for det, som ikke akkurat var planen. Jeg er vanligvis en ganske rolig type, men akkurat det å bruke tid på dataproblemer uten å komme noen vei, det provoserer meg en hel del. Akkurat dette var ikke så ille, for jeg følte at jeg hadde fremgang en stund, mens jeg leste dokumentasjon og lærte meg koden jeg skulle skrive, men for eksempel når jeg vil overføre filer fra Mac til PC og Windows bare smiler og hevder at Macen ikke finnes, da kan jeg bli ganske hissig da. Huffameg.

Denne artikkelen er forresten skrevet i TeXShop (som i utgangspunktet bare er en avansert Notepad med direktelinje til programmet pdflatex), for på den måten kan jeg automagisk finne og erstatte alle tilfeller av > med html-kode.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  24.01.07 00:42

Jeg skjønner at du har det vanskelig.
La meg hjelpe.
De sier fortvilelse liker selskap (på engelsk, i alle fall).
Jeg må skrive TRE HUNDRE ORD TIL I MORGEN!
Og klokken er halv tolv. Og det jeg har skrevet gir ikke mening. Så jeg må sikkert slette det.

Men jeg skjønner at du har det vanskelig.

Tor,  24.01.07 07:16

Hmm, jeg la nettopp merke til at alle de tøffe kommandoene mine ble spist opp da jeg redigerte artikkelen etter å ha postet den. Fikser det nå.

Tor,  24.01.07 07:19

Sånn, det var meget bedre. Synes du ikke dette er noe du burde fikse Are? Når jeg legger inn en html-kode for et tegn, sånn som &gt; for >, burde ikke det lagres som koden, og ikke som tegnet?

Are,  24.01.07 08:17

Jo, det burde det. Og det latet til at det virker når man legger inn en artikkel, men ikke når man redigerer den?

Camilla,  24.01.07 08:19

Og ikke hvis man har på forhåndsvisning. Da forsvinner det etter at du har forhåndsvist.

Are,  24.01.07 09:01

OK. Problemet her ser ut til å være at & g t ; tolkes om til større enn-tegnet når man velger forhåndsvisning og redigering, når det burde vært tolket tilbake til & g t ; Skal se på dette.

Tor,  24.01.07 09:14

Er du ikke tøff nok til å skrive &gt;?

Are,  25.01.07 09:39

Hehe. Jeg tenkte ikke på muligheten til å skrive &amp; ;)

Tor,  25.01.07 10:12

Jeg har forresten løst problemet nå. Det jeg ønsket gjøre var å legge til hurtigtaster på makroene, og det viser seg at TeXShop har en macro editor som lar deg gjøre nettopp det. Så lenge du holder deg borte fra bokstaver som allerede er bruk. Så hvis for eksempel Command + E allerede er noe, så kan du ikke bruke Command + Shift + E. Litt teit, men jeg kan leve med å bruke Command + Ø til å trylle frem en ligning-makro.
Category
Technology
Tags
LateX
TeXShop
hurtigtaster
Views
4035