Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 6 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years
Jogging og blogging
Are, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years
Kort hår
Tor, 2 years
Ravelry
Camilla, 1 year, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 6 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 4 weeks, 1 day
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Mester

I dag begynte jeg på sett og vis på mastergraden min. Teknisk sett har jeg ikke kommet inn ennå, for plassene blir ikke delt ut før sensuren er klar på de siste eksamenene, men det lar jeg ikke skremme meg. Jeg synes riktignok det er litt merkelig at man ikke får tilbudet får midtveis i januar når de reklamerer med oppstart i januar, men det får så være. Jeg gikk i allefall og snakket med veilederen min, som ba meg om å gå hjem og kvantisere noen frie skalarfelter, og komme tilbake når jeg var ferdig.

For de som lurer kan jeg avsløre at jeg skal skrive om Casimir-effekten, og så mye mer enn det vet jeg egentlig ikke ennå, men det ordner seg nok etterhvert. Denne effekten dreier seg i grove trekk om nullpunktfluktuasjoner, som er kvantemekaniske greier. Det er altså slik at i kvantefeltteorien er vakum et forholdsvis livlig sted. Dette er i skarp kontrast til klassisk vakum, som er ingenting. I kvantefeltteorien har man derfor disse fluktuasjonene, som på sett og vis er overalt, og summen av dem er dessuten uendelig.

Det betyr altså at det finnes uendelig mye energi overalt til enhver tid. Mange fjasefysikere hevder å kunne utnytte denne energien på en eller annen måte, men det er bare bull. Det holder nemlig ikke å ha energi, man må ha en gradient for å kunne gjøre noe. En gradient betyr i denne sammenhengen at du har et sted med mye energi, og et sted med lite. For eksempel kan du utnytte energien i et fjellvann ved å slippe vannet ned langs fjellet og ut i havet. Hvis du derimot sitter i en båt på havet kan du ikke bruke energien i vannet til noe som helst, for du har ikke noe sted med lavere potensiale du kan putte vannet.

Casimir-effekten har altså å gjøre med disse fluktuasjonene. Når du har to parallelle metallplater som er ganske nært hverandre, og her snakker vi tusendels millimeter, har du den situasjonen at det er plass til flere fluktuasjoner utenfor platene enn mellom. Dette gir opphav til en kraft som presser de to platene sammen. Denne effekten er målbar, og det har vært gjort en rekke forsøk med resultater som stemmer forholdsvis bra med Casimirs beregninger. Og det er ganske funky.

Akkurat hva jeg skal gjøre i oppgaven min er jeg altså ikke helt sikker på, men jeg skal nok komme tilbake til det etterhvert som jeg kommer bedre i gang. Jeg føler forresten jeg må nevne at veilederenn også sa jeg kunne komme tilbake hvis jeg hadde spørsmål. Det ville jo vært litt i overkant nazi å jage meg ut i mørket med en oppgave og så nekte å snakke med meg før jeg var ferdig. Jeg synes bare det var litt morsomt å formulere det slik jeg gjorde i første avsnitt.

-Tor Nordam

Comments

Esbanos,  09.01.07 02:05

Nullpunktenergi gir en god følelse å tenke på.

Dette burde være ditt kall herr Nordam, redde menneskeheten.
lurer egentlig på om menneskeheten hadde taklet det eventuelle ansvaret som ville ha kommet med å ha tekonlogi som utnytter nullpunktenergi.

Go Tor go! hvis man tar på seg aluminumsfoliehatten så er det en del råe dokumentarer på www.northernresistance.info under free energy. verdt å ta en titt.

Arne,  09.01.07 09:05

Dette høres veldig spennende ut Tor!

Men som vordende fysikkmaster selv syntes jeg egentlig det hørtes litt skummelt ut å få beskjed om å kvantisere skalarfelter første dagen.

Hvem er veilederen din forresten?

Camilla,  09.01.07 09:45

Det høres kjempespennende ut. Kanskje jeg skulle blitt fysiker likevel.
Sukk.

Tor,  09.01.07 09:47

Jeg burde greie å kvantisere feltene uten for mye stress. Det er jo delvis det jeg har drevet med i høst, når jeg har lest kvantefeltteori. Om jeg får en intuitiv forståelse for hva jeg driver med er en annen sak.

Veilederen er Andersen. Han begynte vel her etter at du hadde flyttet til Bergen.

Arne,  09.01.07 10:00

Hvem er Esbanos?

Jeg ble med en gang veldig skeptisk da jeg gikk inn på northernresistance-siden. Er det psyko-folk som mener USA selv stod bak 9/11 som står bak denne siden?
B,  09.01.07 10:55

Hvis du sitter i en båt ute på havet og har uendelig med havenergi rundt deg, men ingen vind eller bølgekraftutvinnelseutstyr for hånden kan du bruke side kicken din som heldigvis er en idiot med veldig lavt potensiale. Du kan sprute vann på han og på sett og vis forflytte vann med høyt potensiale til et sted med lavt potensiale. Hvor høy effekt dette vil ha i joule er fremdeles på forskningsstadiet, men vi kan komme tilbake til det.
Moralen er da altså, dra aldri ut på farefull ferd uten å ta med side kick. Prompepute og latterboks kan også muntre opp et mulig skipsforlis.

Arne,  09.01.07 11:22

Du mener selvsagt effekt i watt, eventuelt effekt i joule per sekund.

Uff, det er så lett å hate sånne pedanter som meg. Beklager.

Torgar,  09.01.07 12:52

Det er noen amerikanske forskere (tilsynelatende seriøse) som har tatt ut patent på noen dingser(thingmabobs) og bomser(Dohickeys) de mener kan ha mulighet til å utvinne energi fra ingenting-fluktuasjonene, jeg for min del er skeptisk.

Og tusendels millimeter er også kjent som mikrometer.

Esbanos,  09.01.07 19:00

jeg er kongen av Norge.

pannekake noen?
Category
Today's exploits
Tags
masteroppgave
Casimir-effekten
mastergrad
Views
4071
Google hits
2
Last google search
tor nordam casimir