I dag er det altså vårjevndøgn. Det er det tidspunktet da sola passerer ekvator, og er således et bestemt tidspunkt. I dag skjedde dette klokken 18:26 UTC. Dette tidspunktet er i et vanlig år 5 timer 49 minutter senere enn året før, i et skuddår vil det være 18 timer 11 minutter tidligere. Det at solen gjennomsnittlig ligger i ekvatorialplanet fører til at dagen og natten er like lange dette døgnet. Det gjelder over hele planeten.
Dagen er da definert som den perioden da midtpunktet av solen er over horisonten, om man ser bort fra atmosfæren, og eventuelle fjell og denslags. I praksis vil dagen være litt lengre enn dette, på grunn av at toppen på solen er over horisonten lengre enn midten, pluss at lysbrytning i atmosfæren fører til at solen ser ut som om den er høyere enn den egentlig er. Dermed er gjerne dagen 15-30 minutter lengre enn natten, som man for eksempel ser ved å sjekke tidspunkt for soloppgang og solnedgang i avisene.
Apropos aviser, i dag stod følgende på forsiden av VG, med store, fete typer:
NAKEN MODELL KREVDE blablabla...
Det er jo litt morsomt, for det indikerer jo at modellen var naken mens hun krevde pengene, og det er jo heller uvanlig, selv i dagens samfunn, med NAKEN-SJOKK i nyhetene både titt og ofte.
For å vende tilbake til vårjevndøgnet, så kan det være verdt å nevne at polene som vanlig står i en særstilling. Her vil det at solen passerer ekvator medføre at solen går opp sett fra den ene polen, og at den går ned sett fra den andre. På polene er det jo som kjent dag og natt i et halvt år av gangen, og det er altså ved vår- og høstjevndøgn at det bytter. Sånn ca i hvertfall. Om dag og natt skulle være like lange over hele jorden ville jo dette byttet nødvendigvis skje presis klokken 12 på dagen, og det er vel ikke gjennomførbart, men vi er jo vant med at tidspunkt og døgn og slikt ikke akkurat er veldefinert ved polene, så det er vel ingen som føler seg snytt.
-Tor Nordam
Comments