Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 6 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years
Jogging og blogging
Are, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years
Kort hår
Tor, 2 years
Ravelry
Camilla, 1 year, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 6 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 4 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Jeg er i ferd med å bli dagens ungdom

I går så jeg Star Wars Episode IV på tv. På TV3 faktisk. Det var som vanlig en kjip opplevelse. Jeg rakk for eksempel å bli lei av to i utgangspunktet morsomme reklamer som jeg aldri hadde sett før, så når jeg blir sjef for et stort og ondt firma (Stabburet for eksempel) skal jeg passe på å ikke kjøpe sendingstid i alle reklamepausene i en film. Det holder sikkert med to av åtte.

For å vende tilbake til filmen, så er jeg i ferd med å få problemer med den. Det er for eksempel mye røten dialog. "But I was going to Toshe Station to pick up som power converters", sagt med sytestemme, er et godt eksempel. Og hva er det egentlig med power converters? Hvorfor er det så morsomt at Luke bli kjempeskuffet når han ikke får lov til å hente dem?

Også omkring dette med datamaskiner er det mye rart. Det er helt tydelig at de har avanserte datamaskiner i Star Wars. Så avanserte faktisk, at en vaporator har et eget binært språk som mennesker ikke kan forstå, slik at man trenger en robot for å kunne programmere dem. (Hva vil man programmere en vaporator til egentlig?) Samtidig er datamaskinene ikke på langt nær avanserte nok til å skyte ned romskip. Skal man gjøre det må man sette seg i en bevegelig stol, foran et vindu, og bemanne en kanon som maks han vendes 80 grader. What's up with that? Og TIE-fighterne har et targeting-system som er så elendig at selv når man har lock on target må man bruke full auto, og justere etterhvert. Aiaiai.

Og mens vi er inne på dette med å skyte, hva er det med Imperial Stormtroopers? Først er det kun de som er gode nok, i hele galksen, til å treffe sånn passe bra på gigantisk firkantet metalldings som kjører tre kilometer i timen, deretter greier de ikke å treffe Han Solo, til tross for at minst fem stykker prøver å skyte ham mens han løper inn i skipet sitt i Mos Eisley. Og hvorfor greier Greedo å bomme på Han fra 75 cm avstand? Poenget med å legge inn at Greedo skyter først er formodentlig å ikke fremstille Han som en kaldblodig morder som skyter først, men resultatet er bare at han fremstår som en kaldblodig morder som plaffer ned en forsvarsløs spastiker.

De forskjellie skjermene man benytter seg av er også utrolige. Spesielt den som viser hvor lenge det er til Dødsstjernen har passert planeten og kan skyte på opprørsbasen. Det ser ut som om den er spesiallaget for formålet, selv om dette formodentlig er noe som ikke sker så ofte. Og hva er det med disse skjermene som er foran der man setter seg når man skal skyte ned en TIE-fighter? Eller skjermen til targeting-computeren i en X-Wing? Det er jo til å få krupp av.

Jeg har rett og slett blitt bortskjemt av den overlegne tekniske kvaliteten i Episode I-III. Det er jo på sett og vis litt synd, tatt i betraktning dette med Jar-Jar og slikt, som trekker Episode I ganske hardt ned i søla, men de andre var jo svært fornøyelige. Det blir spennende å se hva som kommer ut av dette tv-serie-prosjektet.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  18.03.06 10:50

Jeg skulle ønske de kunne lage tv-serie av en annen periode enn "mellom episode III og IV, men vi skal ikke snakke om noen av dem som er med i filmene". For eksempel ville det vært interessant å se en serie om forrige gang sith'ene tok eller mistet makten.

Jeg er selvsagt enig i at teknologien ikke er fantastisk i de gamle episodene, og det er faktisk en av grunnene til at jeg hater special edition. Sjarmen ved de filmene ligger jo 80% i nostalgi, noe han gjør sitt beste for å ødelegge med moderne cgi. Vi vet han kan gjøre det, men han burde ikke gjøre det.

Det samme gjelder dialogen. I en gammel sci-fi-film fra 70-tallet går det bra. Nostalgien dekker over de sykere partiene (Alec Guinness er en gud, om ikke annet så fordi han fikk replikkene sine til å høres naturlige ut), men det går ikke an å ha den samme typen dialog i nyere filmer. Harrison Ford kan si teite ting, men når Hayden Christensen lirer av seg lignende fryktelige replikker, får jeg spasmer.

Og Jarjar MÅ dø.

Kjellove,  18.03.06 11:56

Som Harrison Ford sa, «You can write this shit, George, but you sure as hell can't say it.»

Are,  18.03.06 11:57

- Plukke opp power converters - Luke driter antakelig i power converters, men han vil henge på Toshe Station, som er mye mer spennende enn å være hjemme

- Binærspråket til vaporators - hvis din PC ikke hadde noen skjerm og ikke noe tastatur, bare en seriellport, hva hadde du gjort da, hvis du skulle bruke den? Du måtte koblet til en annen datamaskin, selvfølgelig, og helst en som kunne styre vaporatoren. Og de er jo tusen grunner til at man vil styre dem. Tror du automatiske melkemaskiner for kyr tar alle avgjørelser selv, for eksempel?

- Kanoner som kan vendes 80 grader - de er vel enkelt og greit bygd sånn. Hey, it's the Falcon! De slengte antakelig på kanoner her og der som en after-market mod.

- Targetingsystemt til TIEs - det er ikke vanskelig å finne eksempler på semiautomatiske målsøkingssystemer fra den virkelige verden, der datamaskinen gjør noe av jobben mens operatøren må justere etterhvert.

- Stormtroopere-mytene som det refereres til henger nok igjen fra klonekrigene - den gang det faktisk var ordentlige, vaskeekte kloner som var stormtroopers. I Star Wars ep IV - VI er det opplagt at stormtroppene nå stort sett er bemannet av bondegutter fra universets motstykke til Sør-Dakota. Dessuten er Han Solo Helten - ingen tar noensinne helten på den måten, uansett film.

- Dette med Greedo og Han og hvem som skyter først og alt det er en diskusjon i seg selv, men det fins nok av eksempler på leiemordere som driter seg ut i filmhistorien. Dessuten må vi igjen huske på at Han er Helten.

- Teknologien er en fancy blanding av nytt og gammelt. Dette var tross alt på slutten av 70-tallet. Ep I - III kommer antakelig til å se nesten like komisk ut om 30 år, så akkurat dette problemet henger jeg meg ikke opp i. Jeg synes det er kult, og har ikke noen vanskelighet med å godta at det er sånn i filmuniverset.

Tor, I find your lack of faith disturbing!

Anders K.,  18.03.06 12:04

Alle vet jo at skurker er elendige til å skyte, mens helter alltid treffer alt med én gang. Det er derfor de er helter, eventuelt er det bare fordi de er helter.

Jfr Chuck Norris, tett omringet av ti tusen Vietcong-dudes som alle fyrer løs samtidig og treffer enten bakken rundt Chuck eller hverandre. Det hjelper ikke å skylde på «den slarkete AK-en», slik en bekjent nordlending gjør. Så plukker vår mann opp en stein eller en pinne, og kverker alle charliene på én gang. Det er også et fint symbol på at amerikansk teknologi, survival skills og way of life er den gule rase (kollektivt) enormt overlegen.

Jørgen,  18.03.06 13:14

Spesielt bra når Chuck Norris hopper ut av vannet med en kanon av et gevær. En tolv-sju, som de sier. For så å begynne å plaffe vilt og treffer selvsagt alle skurkene og ingen av de snille. For øvrig, rekylen i en tolv-sju er såpass at det ikke lar seg gjør å skyte med den slik Norris gjør, men siden han er good-guy og helt, så går det jo selvsagt smertefritt.

Anders K.,  18.03.06 13:34

Er ikke håndvåpnene til Stallone slike greier som egentlig skal boltes fast på et helikopter for å kunne i det hele tatt løftes fra bakken?

Vegard,  18.03.06 13:43

Jeg tror du tenker på Arnold Schwarzenegger fra filmen "Commando". Der river han av et enormt maskingevær (til forveksling likt Gatling-mitraljøsen, verdens første maskingevær) som av en eller annen merkelig grunn går under navnet "Mini-gun", fra et helikopter. Og dreper en hel haug med degoser.

Denne filmen starter forøvrig med den mest idylliske scenen jeg har sett i en film noen gang. I alle fall siden "Bambi". Arnold og datteren hans bor på fjellet ett eller annet sted. Det er sol, de løper rundt på en blomstereng etter sommerfugler. Og jammen kommer det ikke en hjort bort og snuser på. Mens Arnold smiler sitt bredeste smil og er verdens lykkeligste mann.

Vegard,  18.03.06 13:43

Jeg tror du tenker på Arnold Schwarzenegger fra filmen "Commando". Der river han av et enormt maskingevær (til forveksling likt Gatling-mitraljøsen, verdens første maskingevær) som av en eller annen merkelig grunn går under navnet "Mini-gun", fra et helikopter. Og dreper en hel haug med degoser.

Denne filmen starter forøvrig med den mest idylliske scenen jeg har sett i en film noen gang. I alle fall siden "Bambi". Arnold og datteren hans bor på fjellet ett eller annet sted. Det er sol, de løper rundt på en blomstereng etter sommerfugler. Og jammen kommer det ikke en hjort bort og snuser på. Mens Arnold smiler sitt bredeste smil og er verdens lykkeligste mann.

Camilla,  18.03.06 13:49

Chuck Norris kan gjøre det, ikke fordi han er helt, men fordi han er Chuck Norris.
Det burde du da vite, Jørgen.

Kjellove,  18.03.06 14:00

Nå finnes bærbare 12,7-er, men den saken lar vi ligge. Chuck Norris er lammere enn Stephen Hawking.

Eivind,  18.03.06 14:13

Spesialutgaven av SW4, den som ble vist på TV3 i går, inneholder jo faktisk masse skikkelig dårlige effekter. Jeg grøsser bare av tanken på scena hvor Han Solo går bak den digitale Jabba. Han "flyter" jo rundt i bildet.

Forøvrig en ganske oppskrytt serie filmer.

Torgar,  18.03.06 14:37

Jeg har lyst til å se en starwars serie hvor Darth Wader går rundt og dreper Jedier, slik at jeg kunne bli overbevist om at han er ond og ikke en slik ond pingle som han ble i slutten av 3ern.

Men som Tor påpeker er det noen ikke realistiske hendelser og hull i plottet, men slikt forekommer stort sett i alle filmer, og de som det ikke har det i pleier være langdryge og tørre.

Anders K.,  18.03.06 14:41

Hva? Er det forskjell på Chuck Norris, Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone?
Nei, det er det ikke.

Man kan vel dessuten ikke kalle en håndsveivdrevet dings «maskingevær».

Vegard,  18.03.06 15:05

Chuck Norris er en slags barne-TV-versjon av de to andre. Hovedforskjellen mellom Schwarzenegger og Stallone er at førstnevntes etternavn er mye vanskeligere å skrive.

Ok, det var en overdrivelse å si at Gatling-mitraljøsen og "Mini-Gun"en (noen som vet hva det egentlig heter?) er til forveksling like. Men prinsippet bak er det samme; Bruk mange løp som går rundt, så får du drept flere rødhuder/gulinger per sekund. Om man må sveive eller om det er drevet av rekyl er vel egentlig ikke så viktig. Man måtte sveive i gang T-forden, men det er jo en bil likevel. Er det forøvrig flere militærnektere her som vil være med og diskutere tunge våpen?

Vegard,  18.03.06 15:08

"Man kan vel dessuten ikke kalle en håndsveivdrevet dings «maskingevær»." er forøvrig leksikalt riktig. Godt gjort, Kvernberg. Det skal jeg nevne for morra di, neste gang vi har en "pinlig stillhet" i senga. :)

På Wikipedia står det:

"Depending on how one defines the term, the Gatling gun is not the first "machine gun", despite frequent references to it as such; machine guns operate entirely on the power of the fired cartridge ("internal power"), while the Gatling relies on a hand crank ("external power")."

Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Gatling_gun

Anders K.,  18.03.06 15:14

For å si det sånn, det er mer pinlig når mora di ikke holder kjeft i senga.

Vegard,  18.03.06 15:16

Det sier fattern også...

Vegard,  18.03.06 15:19

Det sier fattern også...

Camilla,  18.03.06 15:21

Er det en grunn til at du alltid dobbelt-kommenterer, Vegard?

Vegard,  18.03.06 15:23

Jeg har så mye spennende å si. :) Nei, tror det er fordi jeg bruker Opera. Når jeg trykker "F5" på feil sted kommer innlegget plutselig to ganger, og den greia der man kan ta bort sitt siste innlegg har forsvunnet.

Det er like irriterende for meg som for deg, hehe...

Torgar,  18.03.06 15:57

Jeg bruker opera og har ingen problem med dette, men så er ikke jeg så avansert at jeg bruker "F5". Når det gjelder "mini-gun" så er antall kuler per sekund, kaliber, og vekt per kule en ganske interessant ting å studere, i de gode actionfilmene benytter heltene seg av flere tonn ammo. Apropos gode actionfilmer burde vi se "Totale recall" i et auditorie på skola, det er godfilm. Han mannen med det vanskelige etternavnet som strakt kommer tilbake er med ::

Kjellove,  18.03.06 16:57

Hovedforskjellen på Schwarzenegger og Stallone er at sistnevnte har spilt noen gode roller, f.eks. som tjukk politimann i Cop Land. Den første Rambo-filmen var heller ikke dårlig, og Rocky skal visst være grei nok.

Jørgen,  18.03.06 17:06

Jo, du har rett i at det finnes bærbare 12,7-er, men det var ikke en slik Chuck Norris bar på i den filmen. Det finnnes til og med en 12,7 sniper rifle. Ganske grovt.

Jørgen,  18.03.06 17:36

Whatever happens we have got
the Gatling gun and they have not.

Vegard,  18.03.06 18:04

Jeg så forresten Demolition Man i går. Med Sylvester Stallone og hans neger-motstykke Wesley Snipes. Mer underholdende enn kunstnerisk kredible, men gørr kjedelige, filmer som 2001: En romodyssé og så videre.

Johannes,  19.03.06 01:37

Utrolig. Jeg må se starten på Commando.

Og Darth Vader er jo egentlig ikke ond. Det er jo nesten hele poenget med Star Wars-serien, så hvorfor vise enda flere scener hvor Vader dreper hummer, kanari, flesk, filt, rubbel OG bit?

De fleste onde er vel pingler? Er ikke det hele poenget med absolutt alle fantasy-aktige bok- og filmserier siden tidenes morgen? Utrolig at de selger godt, alle sammen, uansett!

Kjellove,  19.03.06 03:51

Det er Tor som kjøper alle sammen.

Tor,  19.03.06 10:25

Det er nok sant, men det er ikke min feil. Se for eksempel Star Wars. Jeg kjøpte jo naturligvis filmene på video. Så kom Special Edition, med bedre overall teknisk kvalitet, og da måtte jeg naturligvis kjøpe dem også. Nå har de kommet på DVD, og da må jeg bare fleske til enda en gang. De nye filmene kjøpte jeg etterhvert, men snart kommer de sikkert i samlepakke, så da er det bare å ta frem VISA-kortet igjen. Etter noen år kommer antagelig en ultra-pakke, med alle seks filmene, og det må man jo ha. Så har vi denne serien, som man selvfølgelig behøver. etc. etc.

Og la oss se på Wheel of Time. Jeg har relativt trofast holdt meg til å kjøpe pocketutgaven fra Orbit. Og hva skjer? Jo, Orbit endrer design, når det er to bøker igjen i serien. Så da har jeg ikke noe annet valg enn å kjøpe hele serien på nytt, for å få harmoni i bokhylla.

Ja, det er jeg som holder liv i denne industrien, men det er et ondt plott. Ikke min feil.

Vegard,  19.03.06 13:06

Jeg har Wheel Of Time-serien i ymse stiler, fra ulike forlag og med og uten hard innbinding. Jeg synes at det skaper en mer harmonisk bokhylle enn om alle er nazi-like... Så de pengene burde du spare deg.

Det virker forøvrig som om du har noen tvangstanker, Tor...

Kirsti Marie,  19.03.06 14:31

Når jeg ser en av de gamle episodene tenker jeg alltid på første gang jeg så dem med pappa. Pappa elsker filmer og også Star Wars. Veldig bra for min pengebok siden han kjøper en del dvder som feks alle ringenes herre. Han så Star Wars første gang på Harstad kino og da var det utrolig stort med den teknologien. Han blir liksom helt salig når han tenker på det. Jeg misunner han det. Jeg klarer ikke glede meg så mye over den teknologien de bruker i dagens filmer som han tydeligvis gjorde når Star Wars kom. Kanskje jeg er for bortskjemt? Uansett jeg digger de filmene og særlig episode V, men altfor lenge siden jeg har sett dem.

Jeg synes at Tor skal låne meg det han har av Star Wars dvder neste gang jeg har tenkt å være så inni helvetes selvforskyldt syk som jeg er i dag. AUAUAU.. Jeg er sikker på at Star Wars ville økt gleden over livet i dag.

Anders K.,  19.03.06 14:32

De gamle filmene er jo filmtriksmessig flotte fremdeles. De nye ser ut som Wolfenstein 3D.

Vegard,  19.03.06 15:45

I alle fall som Duke Nukem 3D! Eller demoversjonen av Descent.

Are,  19.03.06 15:51

Her bør det nevnes at Arnold i Terminator 2 benytter en minigun. Han står i ørtende etasje og skyter ned på politifolkene som beleirer bygget nedenfor (siden han har fått instruks fra John Connor om å ikke drepe noen, skyter han bilene til småbiter istedet).

Av alle på hele filmsettet var det visstnok bare Arnie som klarte å løfte den minigun'en alene. Yay.

Her bør også en lignende bit trivia fra Terminator 1 nevnes. I en scene tidlig i filmen knuser terminatoren (Arnie) en bilrute for å åpne døren innenfra. Meningen var at denne ruten skulle være av jukseglass - lett å slå gjennom. Imidlertid slo Arnie inn feil rute. Uten at det gjorde noen stor forskjell for hans del...

:D

Camilla,  19.03.06 16:08

Arnie er nesten like hard som Trond.

Forøvrig: når noen sier "minigun" ser jeg for meg en bitteliten pistol.

Eivind,  19.03.06 17:03

Desccent er kult, men når jeg så Star Wars 3 på kino syntes jeg den minnet meg mest om en krysning mellom Lost Vikings og Alex the Kid.

Arnold S er dødstøff. Har dere sett Kindergarden Cop?

Vegard,  19.03.06 22:56

Are: Arnie parodierer seg selv i filmen "Last Action Hero", der han blant annet slår inn en bilrute og utbryter, til den irriterende side-kick-guttungen: - Aow, that really hurt!

Kjellove,  20.03.06 02:39

Last Action Hero er en fabelaktig festlig film! AS uttalte at den floppet fordi den var for dyp for amerikanerne, og jeg ser ikke bort fra at han har rett (uten at jeg noensinne har ansett AS for å være nevneverdig dyp selv).

Torgar,  20.03.06 10:39

Du trenger ikke bekymre deg over at du blir dagen ungdom, Tor. Ikke før jeg ser deg danse i Bodegaen på sammfundet til sangen som spilles i pizzareklame.

Nå er undergangen nær......

Camilla,  20.03.06 20:53

Are er ikke fullt så vis.

Vegard,  20.03.06 19:50

Det siste jeg hørte fra dagens ungdom var at de danser til Adolf Hitlers taler, tilsatt litt smakfull trance-musikk...

Knut,  20.03.06 20:18

Jeg vet ikke helt hva jeg skal begynne å kommentere her, eller om... Tror jeg nøyer meg med å si at G.L. er en dust for å ha laget epi 4-6 SE, en dust for å ha laget epi 1-3, og han kommer sikkert til å være en dust for å lage TV-serien. Poenget er at 77-83 utgavene er tidenes beste filmer, og at det er de som er Star Wars. Såh!

Camilla,  20.03.06 20:21

Knut er vis.

Are,  20.03.06 20:31

Episode I har sine sterke (duell mellom Darth Maul og Obi-Wan/Qui-Gon, pod-race) og svake (Jar-Jar!) sider.
Episode II har flere sterke (clone troopers, Geonosis, Kamino, heftige slagscener, Yoda) enn svake (hadde vært kult å ha en skuespiller som er over gjennomsnittlig flink i rollen som Anakin) sider.
Episode III er fabelaktig bra (oboy, oboy, oboy osv) - helt på nivå med Episode V.

slik at vi kan få flere kommentar-rekker på denne lengden.
Category
Films
Tags
Star Wars
Views
5520