Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 6 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 1 month
Jogging og blogging
Are, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years
Kort hår
Tor, 2 years
Ravelry
Camilla, 1 year, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 6 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 1 month
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Matspalte!!!!!!!!

I dag, kjære lesere, skal vi lage bagels. Jeg har som vanlig et litt løst forhold til dette med oppskrift, men jeg skal forsøke å gjengi sånn ca hva jeg gjorde. For de som er mer tilhenger av orden, planlegging og denslags finnes en mer tradisjonell oppskrift her.

Du trenger:
Smør
Melk
Gjær
Mel
Sukker

Smelt ca 50 gram smør, og hell over 6-7 dl melk. Rør ut gjæren, og en spiseskje sukker. Så er det på tide å ta en avgjørelse. Vil du ha fine, eller halvgrove bagels? Helgrove har jeg ikke noe tro på, for da ser jeg for meg at det blir meget vanskelig å bake de ut. Hvis du vil ha halvgrove hiver du i noe grovt, hvis ikke ikke. Tilsett siktet hvetemel til passende deig. Elt den en stund, og sett den kjølig 8 timer. Sånn omtrent. Over natten er bra, hvis du liker bagels til frokost (og hvem gjør vel ikke det?).

Når deigen har stått over natten eller lignende elter du den litt, og deler den opp i en passende antall like store biter. Jeg pleier å velge seks eller åtte.


Har du vekt det fint å bruke den til å få jevnstore biter, gjerne på ca 200 gram. Så gjør du som du ville gjort om du skulle bake boller. Du strekker, og bretter, for å få glatt og fin overflate, bare at i stedet for å brette helt inn under lager du en kant, med en fordypning i midten.


Da blir alt mye enklere, og du slipper å mose hele greia når du skal lage hullet i midten. Legg så bagelsene på et brett med bakepapir, og la dem ligge en halvtime eller noe.


Kokingen skal skje i vann med sukker. En spiseskje sukker på en liter vann er bra. Pass på å lage vannet så dypt at det blir lett å snu bagelsene. Minst like dypt som den lengste radien til en bagel. De skal koke i to minutter på hver side, og det er viktig at vannet småkoker litt hele tiden.


Hvis det ikke koker helt blir det feil. Ta dem opp, og legg dem på rist, uten papir. Skal du strø over sesamfrø eller valmuefrø er dette tidspunktet å gjøre det, mens de fortsatt er klissete etter kokingen. Det er gunstig om det går minst mulig tid fra de er ferdig å koke til de settes i ovnen, så det lønner seg å sette på ovnen før du begynner kokingen, og det kan være smart å bruke to gryter, så du kan koke to i slengen.

Når alle er ferdige smekker du dem i ovnen på 200 grader i ca 20-25 minutter. De skal være litt brune på toppen, men det gjeder å ikke steke dem for hardt slik at skorpen blir hard og ekkel.


Bagels smaker fortreffelig med det meste, men mitt favorittpålegg er nok kremost, salat og skinke, eller lignende. Helst snøfrisk og noe slik Strandaskinke, fenalår eller parmaskinke.


Digger du bagels til frokost, men ikke å stå opp to timer før for å mekke? Frykt ikke, Wikipedia lærer deg triksene:

Bagels taste best fresh out of the oven. In order to preserve the freshness and taste of the bagel for consumption within the next five to seven days, allow them to cool in a paper bag and then store them in a refrigerator in a closed paper bag which is wrapped tightly inside a larger, plastic bag.

To revive a refrigerated bagel to near fresh-baked status, slice the bagel in half and lightly moisten, or 'banetz' (Yiddish term for 'moisten') the surfaces with a small amount of cold water. Toast or bake the bagel until it is hot throughout and slightly crispy on the surfaces. Reheating in a microwave oven will not produce the same result as a regular oven or toaster.

Alternately, bagels can be frozen whole or in halves and reheated in a toaster or oven. Place the room-temperature bagel in an airtight freezer bag and freeze. To thaw, moisten lightly (see above) with cool water and toast or bake. Bagels freeze well for up to six months.


-Tor Nordam

Comments

Camilla,  21.01.06 12:33

Jeg liker bagels. Heldigvis har jeg en mann til å lage dem, så jeg slipper å stå opp tidlig, og jeg slipper å ta til takke med sub-optimale, ferdigbakte bagels. Karoline: jeg anser det som din plikt å informere tantene våre om denne artikkelen.

Christian,  21.01.06 19:29

Det sier jeg deg bare, Camilla: Gir du slipp på denne mannen så er han min! Mmmm... Bagels

Camilla,  22.01.06 00:10

Og prøver du å ta ham så skyter jeg fra hofta.

Anders,  23.01.06 17:35

Igjennom dyre plastiske operasjoner skal jeg om to å se ut som Camilla. Da skal jeg på en stille måte eleminere den orginale Camilla og få Tor bare for meg selv. Han skal tvinges til å lage masse god mat, mens jeg er ute og har lesbiske romanser. Muhahah! haha! ha....

Eivind,  23.01.06 22:57

Eller du kan bare inngå en avtale med meg - mye billigere! Jeg kan ta på meg runde briller, slik at Camilla tror jeg er Tor, og blir med meg på en lengre reise til utlandet.

I mellomtiden blir selvfølgelig Tor ensom og alene, og da burde du greie å sjarmere Tor han til å lage deg noen bagels.

Blir verre med de lesbiske romansene da.

Jørgen,  24.01.06 00:56

Anders, du ligner litt allerede. Skrææk!

Anders,  24.01.06 03:09

Kanskje det, men mine aikido-skills er for pinglete.

Jørgen,  24.01.06 03:29

Du er for pinglete. Hø hø...
Category
Food
Tags
baking
bagels
frokost
matspalte
Views
8046