Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 10 months, 3 weeks
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 11 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 10 months
Kort hår
Tor, 1 year, 10 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 11 months
Ten years ago
New Tolkien book on the way
Camilla
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Sjakk - spill eller idrett?

Sjakk er i vinden for tiden. Ikke siden Bobby Fischer og Boris Spassky kjempet om VM-tittelen i Reykjavik i 1972 har sjakk figurert like hyppig i media. Og siden media nå naturligvis også inkluderer internett, er tilgjengeligheten i en helt annen klasse. Sjakk på internett har revolusjonert spillet, og populariteten har eksplodert.

Den opplagte årsaken til at sjakk nå i det siste har blitt ekstra populært i Norge heter Magnus Carlsen. Han er i øyeblikket verdens yngste stormester, og den nest yngste noensinne som har oppnådd denne gjeveste av titler i sjakk (slått med ca. 7 mnd av ukrainske Karjakin).Magnus i aksjon under den pågående Wijk an Zee-turneringen i Nederland.


Magnus' knallsterke prestasjon i World Chess Cup der han ble nr.10 etter å ha vært forhåndsrangert som nr.97 har gjort ham til et kjent navn hos folk som knapt kan reglene til spillet.

Men er sjakk bare et spill? Stormester Einar Gausel (se sjakkspalten i dagbladet) uttalte da Carlsen ble stormester at det var en bragd på lik linje med norsk seier i fotball-VM to ganger på rad! Og det sier seg selv at enkelte ikke ville nøle med å utrope Carlsen til tidenes norske idrettutøver om han skulle bli verdensmester. Man kan naturligvis påpeke at de fleste som ville komme med slike uttalelser selv er sterkt involvert i sjakken. Og det er sannsynligvis enklere for en sjakkspiller å sette pris på en stor sjakklig bragd enn for utenforstående.

Norges Toppidrettsgymnas (NTG) betrakter sjakk som en idrett, og har en egen linje der norges sterkeste spiller de siste 20 år, Simen Agdestein, er hovedansvarlig. Men ting tyder på at de fleste som ikke spiller sjakk anser det mer som et spill enn noe man burde konkurrere i på linje med langrenn og friidrett. Argumentet er som regel at man helst bør være i fysisk aktivitet for å drive idrett, ikke bare sitte i ro og tenke. Sjakkboksing har jo blitt diskutert på Calguttagutta tidligere, dog kanskje mer i humoristisk enn i seriøs sans.

Det er kjent at verdens beste sjakkspillere må trene hardt fysisk i tillegg til mentalt for å kunne hevde seg i toppen. En sammenligning med andre idretter blir vanskelig, men pensjonert verdensener Garry Kasparov har gått så langt som å antyde at det fysiske rett og slett er en toneangivende årsak til at menn er bedre sjakkspillere enn kvinner, som i andre idretter. Andre mener at dette kanskje også har noe med at sjakk er til de grader mannsdominert.


Garry Kasparov. Verdens beste sjakkspiller siden midten av 80-tallet.

En som i hvert fall burde vite hva han snakker om, er tidligere nevnte Simen Agdestein. Han har vært i norgeseliten i både sjakk og fotball. Agdestein er selvsagt ikke i tvil om sjakk er en idrett eller ei. Han utfordrer skeptikere til å forsøke å konsentrere seg beinhardt i fire-fem timer, hele tiden med visshet om at en ørliten feil kan være skjebnesvanger.


Høye spark kan kanskje komme til nytte
i dansekonkurranser på TV også?


Men folk som lever av Starcraft og Counterstrike? De kan vel ikke kalles idrettsfolk! Eller?

-Arne Skodvin Kristoffersen

Comments

Anders K.,  18.01.06 17:31

Nok et definisjonsspørsmål. Det gamle ordet iðþrottr kunne bety prestasjoner av både åndelig og legemlig art, altså både god skaldekunst og det å løpe på årebladene i fart. kan oversettes omtrent med "aktivitet", mens þrottr (moderne islandsk; þrottur) betyr styrke eller innsats. Med andre ord; outstanding achievements generelt. Men betyr det at ordet idrett egentlig kan brukes om god skaldekunst? Lyrikk? Keramikk og billedvev? Nei, nei og atter nei! Man må aldri glemme forskjellen på hva et ord egentlig betyr, og hva et ord opprinnelig betød. Språk endrer seg, og i vår tid er den semantiske betydningen av "idrett" uimotstridelig "fysisk virksomhet", eller på godt norsk kroppsøving.

Men, tro det eller ei, språket er fortsatt i endring: ordet har i dag også et visst (og berettiget) innslag av betydningen "noe som er på tv og i avisene (omtrent hele tiden, for så vidt), og som utøverne blir kjendiser og tjener ufortjent grovt på". Det er denne betydningen som også kan favne sjakk. Og Counterstrike, for den del, så lenge partiet/runden/omgangen ikke foregår på gutterommet, men har medieinteresse og kanskje også en viss pengesum involvert. Det er sikkert mange som vil mene at poker også er en idrett. Det går i hvert fall på EuroSport, tror jeg.

Man kan altså ikke gjøre så mye mer enn å bruke skjønn både i bruken og i forståelsen av ordet. Det helvetes urolige språket er som nevnt i konstant endring, og i mellomfasene oppstår slike akkurat diskusjoner som denne. Dét er i seg selv mye mer spennende enn både sjakk og fotball, som for øvrig er ganske kjedelig enten det foregår i peisestua eller på fjernsynet.

Camilla,  18.01.06 18:14

Jeg liker sjakk bedre enn fotball. Mye bedre. Jeg ville faktisk ikke nøle med å stemme for å erstatte all fotball og friidrett på tv med sjakk og snooker.

Kjellove,  18.01.06 19:09

Det eneste som er verre enn å se folk spille sjakk på TV, er å se på at folk spiller dataspill på den.

Christian,  18.01.06 20:45

Hyggelig å lese dine kloke ord, Arne. Sjakk er jo som vi vet mye mer enn idrett og sport. Sjakk er kunst og dyp filosofi! Forresten spilles EM i pubsjakk her i Trondheim til lørdag. Jørn`s Pub eller no`sånt var lokalet. 15 minutters Monrad. Genialt.


Jeg har forresten en rating på 1528. Så det så.

Christian,  18.01.06 20:48

Sorry. Daniel pub kl 1900. 100kr startavgift.
Påmelding hos SMPOAÅ;
Stiftelsen mot posisjonsspill og anerkjent åpningsteori


http://home.online.no/~ringugl/index.cfm

Kjellove,  18.01.06 21:06

Hvorfor gidder folk å trykke shift + + space for å få frem en ubrukelig aksent når det er enklere å trykke ' for å få frem en apostrof?

Hvorfor idiotene også skal ha genitivsapostrof der den ikke hører hjemme, orker jeg ikke engang spørre om.

Anders,  18.01.06 21:13

Jeg prøvde dette, fikk ikke fram ubrukelige aksenter, bare gode. slik som svorsk og ingrish.

Johannes,  18.01.06 22:43

Hadde fotball blitt bytta med sjakk og snooker hadde jeg slutta å se på TV, og det hadde kanskje vært like greit. Samtidig hadde jeg nok blitt deppa for en lang periode og begynt å dvele ved eksistensielle problemstillinger og kanskje endt opp med å gjøre mer fornuftige ting.

Jeg blir dritsur av å se sjakk, bridge, snooker og poker på TV. Dritkjedelig. Dritkjedelig. Dritkjedelig.

Fotball har mye superbra ved seg. Anbefalt lektyre:
Johannes Nymark - "Verdas viktigaste bagatell - Essay om fotball og globalisering", Det norske samlaget, Gjøvik 2002.

Jeg sier som Kacper: Les den!

Anders K.,  18.01.06 23:17

Fordelen med sjakk/poker/snooker/etc fremfor fotball, er at selv om det er nøyaktig like uinteressant, slipper man de der hese, stressa ADHD-kommentatorene. Jeg forstår ikke helt at folk kunne påberope seg hodepine av den koselige gamle modem-lyden (krrrkk...sproing sproing sproing...krrrzzzkrr), mens de hører på den ville gaulinga der i time etter time. Verst er egentlig langrenn, for da blir de ekstra worked up som kompensasjon for at det egentlig ikke skjer noe som helst, og i tillegg har man har alle de folka med kubjeller og Lillehammer 94-boblejakke.

Livsglede og folkesjel? Amfetaminbajaser!

Kjellove,  18.01.06 23:21

Nå gir du amfetamin et dårlig rykte. Si heller «kaffebajaser» eller «sopptryner».

Arne,  19.01.06 00:36

Jeg skulle ønske jeg kunne vært med Christian! Lykke til!

Forresten, de sender da ikke sjakk på tv uansett? Jeg har i alle fall aldri sett det. Men greit nok, det er best på nett med analyser underveis, og kommentering fra chess.fm!! Fantastisk bra :)

Det er mye bedre om dere sier "jeg synes sjakk er kjedelig" enn "sjakk er kjedelig"!

Kjellove,  19.01.06 00:42

Hvorfor kan du si at sjakk er «Fantastisk bra» mens andre ikke bør si at sjakk er suicidalt kjedelig?

Arne,  19.01.06 00:49

hmpf. jeg skulle visst bedre. greit, da sier vi at vi ikke trenger si jeg mener ditt og datt, men heller bare påstå i vei!

Skybert,  19.01.06 01:07

Kjell, du burde linket «sopptryner» til den nyeste matspalten til Tor.

Torgar,  19.01.06 08:25

Sjakk er mer idrett enn fotball.

Idrett er definert som fysisk og mentalt krevende, alle som har spilt sjakk vet at det er både fysisk og mentalt krevende, mens fotball bare er fysisk krevende.(Men det krever at du er 'mental')

Det finnes eksempler på at fotballspillere lider av hjerneskade etter for mange headinger.

Are,  19.01.06 12:18

Hvis sjakk er idrett, er så definitivt Counter-Strike og Starcraft idrett (og det er jeg ikke i tvil om at det er). En god omgang i Battlefield 2 kommer etter min mening nært opp til definisjonen av lagidrett.

Torgar,  19.01.06 14:03

Hvis du MÅ ha god fysisk form for å være verdens beste CS eller Starcraft spiller, er det ikke noe i veien for at det kalles idrett, men det blir nok ikke noen publikumsidrett med det første.

Johannes,  19.01.06 14:19

Jeg må jo bare protestere skarpt når dere sier at fotball ikke er mentalt krevende. Fotballspillerne har et ekstremt prestasjonspress mens de presterer og forventes å inneha ganske ekstreme "mentale evner". Ta for eksempel Kjetil Rekdal da han skulle ta straffesparket mot Brasil i VM i Frankrike i 1998 på stillingen 1-1 med kun kort tid igjen å spille. Det er heller ingen hemmelighet at også fotballspillere ofte må tenke flere trekk frem. Riktignok ikke på samme nivå som sjakkspillere. De beste sjakkspillerne bedriver vel bortimot idrett, i den grad det er greit å kalle det idrett når de i beste fall begynner å svette under armene etter et par timers spilling. Personlig er jeg av den oppfatning at cricket knapt kan kalles idrett, og dermed faller sjakk for min del i selskapsleksjangeren. Haha.

Sjakkspillerne utsettes jo knapt for eksternt press mens de presterer i og med at ingen andre enn familien og et lite knippe fanatikere bryr seg om hva de gjør. Haha. Ok. Jeg underdriver, men de to fritidssyslene kan ikke sammenlignes på dette punktet.

Og hva headinger og hjerneskade angår: Ingen tar skade av å bruke hodet.

Enig med Are om CS og Starcraft, men jeg mener jo ikke at noe av det er idrett. Et nytt begrep er på sin plass. Sammenligningen med CS og Starcraft er forøvrig på sin plass. Dette er svært velutviklede spill som bortimot nærmer seg sjakkspillets formfullendthet, men bare bortimot.

Johannes,  19.01.06 14:22

Skitt. Avslutningen på forrige kommentar ligner lederartiklene i Romsdals Budstikke. Ugh.

Torgar,  19.01.06 14:27

Når det gjelder hjerneskader var jeg ikke klar over de nye resultatene.

I stand corrected.

Anders,  19.01.06 15:16

Så mye banning, irritasjon og svette jeg bygger opp under en CS-kamp burde tilsi at det er en sport på lik linje som et triatlon-løp.

Arne,  19.01.06 17:04

En gang spilte jeg to sjakkpartier rett etter hverandre, hvert på omtrent 4 timer. Da var mer sliten enn jeg har vært etter noen fotballkamp. Og da kan jeg sammenligne med den ekstremt tøffe opprykkskampen mot Djerv som vi (Hald) til slutt vant 2-1! Ingen i Sund kommune kan noensinne glemme den kampen ;)

Johannes,  19.01.06 23:07

Haha. Strålende. Når var dette Arne? Finnes det fortsatt et lag som heter Djerv?

Åtte timers høykonsentrasjonsinnsats slår vel 1,5 timers. Nesten uansett kaloriforbrenningsnivå.

Anders,  20.01.06 01:50

Et nytt konsept! En fotballkeeper spiller lynsjakk med en ved siden av målstolpen. Hver gang han taper så scorer det andre laget. Dette er genialt, tenk på når han har fått dårlig tid på å flytte sin neste brikke og så kommer det andre laget med ballen for å prøve å score, hva skal han gjøre redde balle eller tape sjakkomgangen. Dette må prøves ut.

Arne,  20.01.06 09:43

Johannes: Det strekker seg vel helt tilbake til gutte- eller smågutte-nivå. Men for en dramatikk det var! Jeg scoret det avgjørende 2-1 målet etter å ha løpt fra den lynraske negeren på Djerv (er i hvert fall sånn jeg husker det). Djerv eksisterer fortsatt, de var en del omtalt i media i fjor på grunn av aggressive spillere og supportere som angrep både dommer og motstandere!

Interessant konsept Anders R ;)

Jørgen,  24.01.06 01:23

Nytt konsept. To lag, hvert med 11 spiller, møtes på en flat gressbane for å krangle om en ball. "Dette er ikke noe nytt. Dette er fotball!" tenker du. Vel det nye konseptet går ut på at hvert lag også har en fyr med en bazooka som han kun får lov til å lade med sjakkbrikker. Rundt omkring på tribunen sitter det folk og spiller sjakk. Disse kan den tolvte spiller, han med bazookaen, krøste for å få tak i sjakkbrikker. Samtidig avholdes det en sjakkturnering på tribunen. Skjønner? På den måte blir sjakk en fysiskidrett (oooh, kommer jeg til å bli drust til jordbærmousse av han schværingen med våpen?) og fotball blir mer gøy, for man slipper å følge med på fotballen hele tiden.

Jørgen,  24.01.06 01:33

For øvrig; jeg visste jeg hadde sett han tvilsomme fyren her før.


Er ikke det? Jo ... det, det er G-Unit!!

Anders K.,  24.01.06 02:40

Hmm... hvor har jeg sett ham før? Jo, nå husker jeg det!Det var jo en kjempeskandale da The Sun fikk snusen i at Maggie Thatcher hadde kjøpt sex av ham under den kalde krigen!

Anders,  24.01.06 02:53

ille

Jørgen,  24.01.06 03:24

Herregud! Plutselig kom jeg på hvor jeg så han andre sist.Og så sier de at sjakk ikke er sport? Dette er jo utvilsomt veldig 'sporty'.

Anders K.,  24.01.06 05:16

Hvor har jeg sett han der før? Var det ikke han som spilte fienden i «Orions belte»?

Torgar,  24.01.06 09:00

Noen har litt mye fritid

Anders K.,  24.01.06 12:05

Noen har litt manko på livsglede og lun humor.
For eksempel denne karen:

Jørgen,  24.01.06 16:36

Ha ha! Den kjipingen der husker jeg. Men var det ikke han som spilte samtlige roller i denne serien:

Arne,  24.01.06 17:22

Hahahaha! Det er hysterisk her nå :)

Arne,  24.01.06 17:23

Spesielt Garry T.

Anders K.,  24.01.06 18:40

Ha ha ha!

Jørgen,  18.01.11 11:17

Nok en tråd som er delvis ødelagt av at bilder forsvinner. Sukk.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
8686