Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 10 months, 4 weeks
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 11 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 10 months
Kort hår
Tor, 1 year, 11 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 11 months
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Calcuttagutta tester alkoholfritt juleøl

Jeg var i butikken tidligere denne uken, etter klokken 8. Juleølet har jo vært i butikkene en stund alt, men jeg har ikke kjøpt noe av det ennå. For selv om juleøl som regel er overlegent alt annet av vanlig norsk øl synes jeg på en måte det er best å vente til desember. Det blir litt som julegatene og oktober og slikt. Men jeg bestemte meg altså for å prøve noe juleøl denne uken. Men som nevnt var klokken over 8, og det ble derfor alkoholfritt. En flaske Munkholm Brygget som ekte øl ALKOHOLFRITT JULEØL, og en flaske santa CLAUSTHALER SMAKEN AV EKTE JULEØL.

Jeg popper flaskene, og heller opp i glass jeg har brukt til melk utallige ganger. Nuvel, skum bryr jeg meg lite om. Jeg kan i allefall konstatere at begge har fargen med seg. I følge etiketten er ingen av dem tilsatt farge, men jeg vet ikke om sukkerkulør må føres opp. En annen ting jeg legger merke til er at Clausthaler er brygget etter renhetsloven, mens Munkholm ikke er det. Vanligvis er jeg ikke noe spesielt opptatt av dette med renhet, ettersom man etter den ikke kan tilsette artige krydder i brygget, men i dette tilfellet er det tilsatt melkesyre, c-vitamin og kanskje karbondiosid i Munkholm. Jeg undres hvorfor.

Den første slurken av Munkholm skuffer ikke umiddelbart. En solid og god ølsmak, med hint av vørter. Ikke noe kødd her altså, ikke noe høstløv, det smaker rett og slett litt som vørterøl. Min ærlige oppfatning. Ettersmaken er sitter dog ikke helt. LItt ukul, og forsvinner fort, som jeg antar er en bra ting, ettersom den er ukul. Clausthaler gir heller ikke noe dårlig førsteinntrykk, men den smaker litt som brus. Jeg kan ikke si hvilken. Og omtrent midt i svelgingen kjenner jeg et hint av såpe. Ettersmaken er bedre, og varer lengre enn Munkholm.

Nå smaker jeg disse ølene uten mat til, som gjerne ikke er meningen når det gjelder juleøl, men det får bare være. Jeg har ikke noe julemat tilgjengelig. Når jeg tenker meg om burde jeg gjort dette på skolen en dag denne uken. SiT later til å ha gått inn i en julemat-frenzy, og har tilbydt en helt kurant juletallerken hver dag denne uken. Menmen, nå er det for sent. Det blir antagelig lenge til neste gang jeg kjøper en av disse.

Jeg tar en slurk til av Munkholm, og blir litt skuffet. Den kjennes tynnere denne gangen. Smaken er fortsatt god, men litt svak, og måten den skummer på gjør at den egentlig kjennes mer ut som en brus med ølsmak enn en øl. Ettersmaken er fortsatt ikke på topp. Andre slurken av Clausthaler imponerer heller ikke. Såpen er enda mer fremtredende denne gangen. Jeg tror jeg er klar til å avsi en dom.

Munkolm, terningkast 4
Clausthaler, terningkast 3

Aperitif har også testet juleøl i år, og er ikke helt enig med meg. De har gitt Clausthaler 5 av 5 poeng, og Munkholm 4-. Det eneste andre ølet i alkoholfritt-klassen var Aas JuleUTEN, som fikk 3 poeng. Da skal det nevnes at de har testet alkholfritt øl som en egen klasse, mens jeg mer eller mindre ubevisst har sammenlignet mer med ekte øl.

-Tor Nordam

Comments

Eivind,  01.12.05 23:49

Alkoholfri øl er litt som å banne i kjerka, så det har jeg faktisk aldri prøvd. Fint at du bekrefter fordommene mine, egentlig, så slipper jeg å teste selv. Men man blir jo selvfølgelig litt fristet når man ser hvor billig sånn øl er på Rema.

Forøvrig er det jævlig mye kalorier i mørkt øl.

Det er også alkoholinnholdig øl som smaker såpe. Borg og Seidel er eksempler på to slike. Og til en viss grad Tuborg, men den smaker litt mer First Price oppvaskmiddel, og ikke så mye Zalo, som nok er den verste.

Jørgen,  01.12.05 23:56

Hahahaha

Kjellove,  02.12.05 05:31

Eivind, kan ikke du teste alkoholfrie vaskemidler i neste utgave?

Anders K.,  02.12.05 13:40

Hahahaha
Camilla,  01.12.10 02:27

Jeg har hørt dette om at man ikke skal helle øl i melkeglass før. Er det noe kjemisk man kan sette fingeren på, eller er det en myte av et eller annet slag? Jeg kunne tenke meg å se et Calcuttagutta-eksperiment med forklaring hvis det viser seg å stemme.

Hanna Maja,  01.12.10 13:08

Ja, ja! Vi trenger et solid eksperiment som knuser eller bekrefter mytene en gang for alle. F.eks. kan fire tilfeller sammenliknes:
1) Glass det aldri har vært melk i, vasket grundig i varmt vann uten såpe
2) Samme, men vasket med såpe
3) Glass det har vært melk i, vasket grundig i varmt vann uten såpe
4) Samme, med vasket med såpe.

Jeg foreslår følgende testparametre: Høyde på skum, kvaliteten/porøsiteten på skum og smak (helst med et større smakspanel). Men da trengs det en del glass...
Tor,  01.12.10 13:10

Det her burde vel være mulig å få til en test av.

Slik at jeg kan være tilstede som uhildret observatør. Og så kan vi få alle øldrikkerne blant oss til å fungere som testpanel.
Camilla,  01.12.10 13:18

Nyttårsaften i Øverlandsveien...
Knut,  01.12.10 15:10

Alkoholfritt øl bør alltid testes som øl og Clausthaler kommer aldri til å få full pott. Clausthaler er rett og slett ølet som gir alkoholfritt øl et dårlig rykte.

Anders K.,  01.12.10 17:09

Jeg popper flaskene, og heller opp i glass jeg har brukt til melk utallige ganger.

Clausthaler er brygget etter renhetsloven, mens Munkholm ikke er det. Vanligvis er jeg ikke noe spesielt opptatt av dette med renhet,

Endelig en utilsminket øl-test. Tror det er første gang jeg har sett noen tørre å si sannheten om ølglass og den hersens renhetsloven.