Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 10 months, 4 weeks
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 11 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 10 months
Kort hår
Tor, 1 year, 11 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 11 months
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Prosjekt: Bildekikkeprogram

Det er viktig å ha et prosjekt. Jeg sørger alltid for å ha flere. Har man et prosjekt har man alltid noe fornuftig å ta seg til, om man plutselig skulle få mye tid til overs. Det er dessuten viktig å ha et prosjekt for enhver anledning. Det holder for eksempel ikke å kun ha utendørsprosjekter, for hva skal man da ta seg til når det regner?

Det beste eksempelet på et godt prosjekt er å ha et hus. Hus er en hel rekke prosjekter i seg selv. Man blir aldri ferdig med å jobbe på et hus, og her har man plenty å ta seg til, både inne og ute. Vil du permanent kvitte deg med ditt fritidsproblem? Kjøp et hus, og skaff deg en kone som kan påpeke subprosjektene for deg. Om du er ekstra tøff i trynet kan du kjøpe et gammelt hus, så er du sikker på at standard størrelser ikke passer noe sted.

Siden jeg foreløpig ikke har noe hus, eller økonmi til å skaffe et med det første, må jeg greie meg med mindre prosjekter. Hvordan går du så frem for å skaffe deg et mindre prosjekt? Det første du må gjøre er å identifiserere et problem eller et ønske. Det må være noe som ikke er for lett, som for eksemepel

"Nå hadde det jammen smakt med et ostesmørbrød".

Det tar for kort tid, og kan således ikke regnes som et prosjekt. Med mindre du sitter fast på en øde øy, men da bør du ha nok av mer fornuftige prosjekter. Et prosjekt bør kreve minst er par timer med ekte jobbing, gjerne mer. Fordelen med et kort prosjekt er at du blir ferdig med det, og kan nyte fruktene av ditt arbeid.

Et prosjekt må heller ikke være for vanskelig. Det må være noe du har en sjanse til å bli ferdig med i overskuelig fremtid. Når det gjelder huset har du naturligvis ikke sjansen til å bli ferdig med dette, det er ikke mulig med mindre du bygger i betong, ikke bruker lister eller noe slikt, og hvis du kun eier 7 ting så du aldri trenger å rydde. Det som allikevel tillater at hus er et prosjekt er at det består av mange sub-prosjekter, som du kan blir ferdige med. Avhengig av hvor god tid du har, og hva du kan, kan du alltids finne et sub-prosjekt som passer dine behov om du eier et hus. Å bygge et lyssverd derimot, er ikke et spesielt bra prosjekt, fordi det eneste subprosjektet du har en sjanse til å bli ferdig med er å designe håndtaket. Etter det vil det bare bli en diger skuffelse.

Dette er noen av mine prosjekter for tiden:
Stokkene i garasjen
Å installere en ny harddisk i pcen min
Å installere linux på nevnte pc
Å bli ferdig med obligatorisk arbeid i faststoffysikk

Her var det jammen noe for enhver smak, men det mangler noe med schwung (som er et norsk ord, i følge Scrabble-regelheftet). Derfor påtar jeg meg nå et prosjekt med schwung. Jeg lage et program for å se bilder for Mac. Vi snakker naturligvis om et ekstremt begrenset program, jeg er ikke sprø, men det er mulig jeg tar meg vann over hodet her. La meg sette det opp med subprosjekter, så det blir litt mer oversiktlig:

Lage program for å se bilder
Få oversikt over mulige programmeringsspråk
Bestemme hva som er best/enklest
Få oversikt over aktuelt språk
Bestemme om det i det hele tatt er mulig å lære nevnte språk
Lære nok til å bestemme om det i hele tatt er mulig å lage program i nevnte språk
Lage program
Bugfixe program

Programmet jeg tenker på skal kun gjøre fire ting. Det skal åpne et bilde. Det skal gå til neste bilde i katalogen når jeg trykker space. Det skal gå til forrige bilde når jeg trykker backspace. Det skal kunne vise 100% zoom.

Er dette mulig? Uten at jeg har peilig på programering overhodet vil jeg si at det burde være mulig, særlig om jeg kan finne noe eksistrende open-source greier å klippe litt fra. Og uansett om hovedprosjektet viser seg å være ugjennomførbart vil jeg sikker lære og vokse på opplevelsen, kanskje mer enn jeg ville gjort på Eksperter i Team. Prosjektrapporten, med konflikter i gruppen og gode greier, vil bli postet her.

-Tor Nordam

Comments

Esbanos,  01.11.05 07:55

GG

Are,  01.11.05 10:59

Kan jeg være ekstern konsulent for prosjektet ditt? Jeg ser veldig frem til å se hva det blir av dette :) Håper du lager et portabelt program, sånn at det jeg kan kjøre det også ;)

Tor,  01.11.05 11:56

Kommer ikke det an på kompilatoren? Eller hur?

Are,  01.11.05 13:23

Tja, det kommer an på så mangt. Det må finnes en kompilator eller en interpreter (virtuell maskin) for plattformen du vil kjøre på.

Hvis du skriver programmet i C kan det godt være portabelt, bare du passer på å bruke funksjoner som er tilgjengelige på de fleste plattformer, deriblant et grafikkbibliotek som er det. Jeg vil tro dette er MYE mer klur enn å..

Skrive programmet i Java - da er det portabelt i utgangspunktet og kan kjøre på alle plattformer som har en Java Virtual Machine, hvilket er det meste som kryper og går av PCer nå til dags. Og du har bra GUI-støtte.

Skrive programmet i Python - portabelt i samme forstand som Java, men antakelig en god del vanskeligere å skrive pga mindre kode der ute i verden som kan brukes og mindre utbygd støtte for grafiske brukergrensesnitt.

Du kunne forsåvidt skrevet programmet med Microsoft .NET, men jeg er usikker på støtten til mac.. og det er kanskje ikke så interessant uansett ;)

Anbefaler Eclipse som utviklingsverktøy, forresten. Det fins for Linux, Windows og Mac. Til å begynne med kan det virke som en glorifisert og noe treg teksteditor, men det har haugevis med funksjoner du vil sette pris på hvis du begynner å programmere, spesielt hvis du gjør det i Java, som Eclipse har meget god støtte for.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
4761