Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 6 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 1 month
Jogging og blogging
Are, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years
Kort hår
Tor, 2 years, 1 month
Ravelry
Camilla, 1 year, 8 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 6 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 1 month
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Sorry Mac

Først av alt drueslang. Sant å si er dette litt oppskrytt. Jeg var på drueslang, men det var ikke så dramatisk. Guido, broren til Cecilia, og jeg gikk langs en vei å landet, der det vokste druer. Så spiste vi et par-sju druer hver, og han fortalte at han hadde blitt jaget av bonden flere ganger når han hadde knabbet druer. Men druene var ekstremt gode, og jeg tok et par bilder. Her er et av dem:


Men så til bissniss. Hovedsaken i dag er iBook, og det medfølgende, ferdiginstallerte operativsystemet, Tiger. Det var imidlertid ikke det eneste som fulgte med. Harddisken har 41 av 55 GiB ledig, som antyder at det ligger en del skrot jeg ikke vil ha der. Jeg regner med programmer som begynner med i har mye av skylda for dette, men skal sjekke opp med en av mine Mac-kyndige venner. Men det var i allefall latterlig enkelt å begynne å bruke maskinen. Tilogmed trådløst nett var enkelt, når jeg bare fant maskinens mac-adresse som måtte legges til på routeren. Hjelp-funksjonen, som ellers virker kurant, var ikke til mye hjelp, fordi det ikke heter mac-adresse på Mac. Det heter heller ikke physical eller fysisk adresse, som det står i Windows. Det heter Airport ID. Airport er Apples navn på IEEE 802.11b/d, mens IEEE 802.11g heter Airport Extreme. Antegelig fordi man finner slikt på flyplasser, og også fordi man sender ting gjennom lufta. Funky?

Stort sett ligner Mac OS på Windows, som gjør at det meste ikke er noe problem. Det er imidlertid tusen småting som er forskjellige. For eksempel er det bare en museknapp, og dermed umulig å høyreklikke. Jeg har så langt ikke funnet ut hvordan man lagrer et bilde fra en nettside. Det er heller ikke noen Alt Gr-knapp. @ skrives dermed med en egen knapp, som erstatter '-knappen på PC. '-knappen erstatter pipe-knappen, som jeg ikke har funnet (og heller ikke savnet).

Andre småting er de kjekke programmene som følger med Tiger. Blant de mest nyttige er VPN-klienten, som dessverre ikke funker, og ordboken, som dessverre er en Oxford American Dictionary. Andre kjekke ting er Widgets, som er små programmer du kan ha på din Dashboard. Din Dashboard dukker opp ved å fade ut skjermen, og legge dine utvalgte Widgets over. Eksempler på Widgets er en liten kalkulator, som dessverre mangler interressante funksjoner som trigonometri, kvadratrot og potensregning, en sak som lar deg følge med på utvalgte aksjer fra "inn- og utland", men dessverre bare finner børser i USA, og en værvarsel-monitor, som dessverre bare finner Oslo, en oversetter, som dessverre ikke oversetter til eller fra norsk (men den har koreansk og nederlandsk), og en post-It lapp, som Camilla dessverre har oppdaget og fylt med ting jeg må gjøre.

Små fancy dingser preger også designet, som er pent. For eksempel blir haken som holder skjermen lukket felt inn, og åpner seg ved hjelp av en magnet når du lukker skjermen. Batteriet har en egen knapp du kan trykke på, for å få vite gjennværende kapasitet på en skala fra en til fire lysende lamper. Denne funker også når maskinen er av, eller når batteriet er frakoblet. Kjekt hvis du har mange batterier og ikke husker hvilke som var oppladet. Det eneste jeg egentlig har å utsette på selve maskinen er at den har slik kjip CD/DVD-spiller med et spor, slik man finner i biler, som gjør at jeg vegrer meg for å bruke små cder, og at det er ekstremt lett å komme borti trackpaden når du skriver, og da er du plutselig på et helt annet sted i dokumentet og alt er fuckup. "Ignore accidental trackpad input-funksjonen" funker overhodet ikke, så dette er et problem. Sikkert et triks for å selge flere frekke, trådløse mus. Det funket på meg. Mus er forresten det samme i flertall og entall, i allefall når man snakker om den lille gnageren.

Når det gjelder støtte for programmer jeg kjenner fra før ble jeg sint og lei meg da jeg oppdaget at mIRC ikke finnes for Mac, og heller ikke ACDSee. Mine Mac-brukende venner bruker gjerne Photoshop for å flippe gjennom bilder, noe jeg synes virker helt sykt. Jeg vil ha et program som lar meg se bilder, og ikke noe annet, og som er raskt. Det er tross alt en grunn til at Steve Fine bruker ACDSee. Noe lignende program for Mac har jeg enda ikke funnet, men jeg leter. En IRC-klient har jeg derimot allerede installert. Ircle har det snappy slagordet "Probably the most popular IRC-klient for Mac :-)", som jeg tolker som at det er den enste, men det gjør også jobben. Jeg er også på utkikk etter et program som lar meg snakke med folk på MSN, men jeg vegrer meg for å ta i bruk iChat, fordi det begynner med i.

For å oppsummere mitt tidlige inntrykk av Mac OS er det lett å gjøre vanlige ting, men vanskelig å gjøre småting, og de små kjekke programmene som antagelig fyller 25% av disken min duger bare delvis (i tillegg til at de sikker spiser RAM til frokost). Apropos RAM, så koster det sjokkerende 4000 kroner å oppgradere til 1,5 giga RAM, når man bestiller maskinen, mens en ekstra brikke på 1 giga koster 1300 på komplett. Helt sykt, men knapt et stort problem. Det skal være veldig enkelt å sette i mer RAM.

Alt i alt er jeg tålelig fornøyd, og jeg venter fortsatt i spenning på at Eivind skal backe påstanden om bortkastede penger med et eksempel på en PC med bedre specs til samme pris (10.800). De fleste problemene jeg har skyldes antagelig at jeg ikke har snøring på Mac OS, og vil sikkert gå seg til om ikke så lenge.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  22.09.05 21:49

Jeg er glad i deg, men jeg er glad jeg ikke har en slik ting.
Jeg skal nå installere linux på min fine PC en av de første dagene. Eller rettere sagt, du skal. Man får sikkert ikke linux på mac.

Torgar,  22.09.05 21:52

Flott bilde :) Nammenam...

Tor,  22.09.05 22:00

Jeg er ikke selv noen enorm fan av dette bildet, men det viser helt klart ferske druer.

Tor,  22.09.05 22:29

Støy er forresten også et tema. Jeg trodde lenge på lesesalen i dag at jeg kunne høre viften i Macen, men da jeg slo den av og fortsatt kunne høre den viste det seg at det var laptopen til noen andre. Altså ganske støysvak.

Anders,  22.09.05 23:26

Støy er hemma, når jeg blir et bedre menneske skal jeg klare å skaffe noen bedre vifter til min stasjonere hevlvetesmaskin.

Tor,  22.09.05 23:44

Drit i vifter, kjøp et vanntårn. Ser ut som en lampe fra IKEA, og kjøler din pc uten støy. Herlig.

Eller en slik cryotech de viste frem på TG 99. Men den støyer antagelig en del.

Are,  22.09.05 23:45

Jeg mener du kan holde inne Ctrl og klikke for å simulerer høyreklikk. Helt vanlige USB-mus for Windows funker forøvrig også fint med Mac. Har du kjøpt en Mac trådløs mus?

Er vel dessverre regelen snarere enn unntaket at programmer ikke fins for Mac. Linux fins forøvrig for Mac, jeg mener Ubuntu kommer i en PowerPC-versjon (som er den typen prosessor Macene kommer med).

Anders G.,  22.09.05 23:48

Linux på Mac er ikke noe problem. I bunnen av OSX så ligger det jo i grunn en *nix-variant. Bare å laste ned en variant for PPC-prosessorer afaik.. men føles litt bortkastet egentlig, de fleste som kjøper Mac gjør det vel for OSX og alle de fine, lekre, programmene... Fedora (gratis-varianten til RedHat) som jeg bruker (hovedsaklig som server, men også til irc etc) har støtte for PPC, ta en titt her f.eks.

Jeg har forøvrig installert Fedora Core 4 med Gnome-grensesnitt til min tante på 50+. Hun skal hente sin nye maskin tidlig neste uke. Det skal virkelig bli spennende på sikt å se hvordan det går. Foreløpige tester virket veldig lovende. Det gjør overgangen muligens noe lettere at hun er vant til win95 på den gamle maskinen sin, og forøvrig diverse offentlige maskiner på bibliotek etc. med merkelige systemer - hun har dermed ikke låst seg fast i Windows-verden på samme måte som mange andre. Siden hun stort sett skriver dokumenter, og bruker webmail er det ikke allverdens overgang, men spennende blir det uansett :)

Tor,  22.09.05 23:57

Are:
Joda, jeg har kjøpt en mus fra Apple, og jeg begynner nå å frykte at den bare kommer med en knapp. De har nemlig en annen som har flere, men det står ikke noe om det på den jeg kjøpte. Nuvel, den har i allefall blåtann, som gjør at jeg slipper å ha en pinne stikkende ut av USB-porten. Se link i artikkelen for mer info.

Anders G.:
På "Internet-point", eller "@-point", som de kalte det i Italia var det flere steder maskiner med forskjellige varianter av linux. Jeg observerte Suse og en til jeg ikke husker. Gikk veldig greit å bruke.

Tor,  22.09.05 23:59

Det du sa om ctrl-klikk stemmer forresten. Provoserende upraktisk. Jeg gleder meg som en unge til å grille mac-brukere og finne ut om dette er slikt de lever med, eller om de har triks.

Sigrid,  26.09.05 21:41

Syns bildet var fint jeg! Forresten, hatt en fin tur, Tor?

Tor,  27.09.05 00:28

Jotakk utmerket ferie. Varmt og fint, og god mat og denslags. Og ikke spesielt mange turister. Yay!

Se forøvrig dagens spalte for mer info om ting bygget av stein jeg så på min ferd.

Tor,  29.09.05 14:02

Vittig liten historie som relaterer til dette med Mac og slikt:

Jeg gikk meg en tur på Eplehuset i Trondheim for presis 20 dager siden, for å kikke litt på Macer og sånn. Der fortalte den hyggelige ekspeditøren at det lønte seg å bestille fra ham i stedet for å bestille fra www.apple.no, fordi på nettet var det ofte en leveringstid på 3-4 uker, mens han som regel kunne skaffe maskinen mye kjappere, ja, sogar kanskje allerede på et par dager, fordi han var en butikk og dermed fikk prioriterte leveringer fra Apple sentralt. Eplehuset er jo som kjent Apples egne butikker. Jeg satte meg derfor på en uforpliktende venteliste på en 12" iBook.

Da jeg kom hjem hadde jeg imidlertid fått tenkt meg om, og innså at jeg sannsynligvis kommer til å skrive masteroppgave på denne maskinen, og at jeg dessuten vil ha DVD-brenner for å ta backup av bilder når jeg er på tur. Jeg bestilte derfor en 14" iBook, som har større skjerm og DVD-brenner, på nettet, og tenkte at jeg fikk heller vente litt, for jeg skulle jo akkurat til å reise på ferie, så jeg ville jo bli borte en stund uansett, og jeg gadd ikke å stikke innom Eplehuset en gang til for å endre bestillingen min.

Dette skjedde altså en fredag, og allerede søndagen fikk jeg e-post om at maskinen min var sendt, og at den var forventet å komme frem tre-fem dager senere. Jeg hentet maskinen da jeg kom hjem fra Italia, og har ikke tenkt noe mer over saken siden da, før akkurat nå, da de ringte fra Eplehuset og sa de hadde en iBook liggende hvis jeg fortsatt var interressert. Jeg takket høflig, men overrasket, nei. Moralen er altså at det tar mye kortere tid å bestille fra nettet enn i butikken, selv om mannen i butikken sier det motsatte. Nettbestilling tok 6 dager, butikkbestilling tok 20. Mannen i butikken er altså en frekkas som ønsker å selge mest mulig, fordi han ikke tjener noe på maskiner som selger seg selv på nettet.
Tor,  17.08.10 18:11

Ganske interessant å lese hva førsteinntrykket mitt var av Mac. Og hva førsteinntrykket til Camilla var. Jeg bruker forøvrig fortsatt Mac, og har aldri ønsket meg tilbake til Windows.
Camilla,  17.08.10 18:30

Samme her.
Category
Technology
Tags
mac
iBook
drueslang
Views
7297
Google hits
6
Last google search
eplehuset butikkordre