Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 10 months, 3 weeks
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 11 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 10 months
Kort hår
Tor, 1 year, 10 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 10 months, 4 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Argh! The Contras!

Hah! Flere enn Tor kan lage konkurranser om jobbrelaterte ting. Så her kommer en rekke spørsmål om ting man ikke trenger å vite, men som enkelte faktisk vet.

1) Du har satt deg for å lappe plastbåten din. Det er en standard glassfiberstøpt båt. Glad og fornøyd har du smurt på polyester og lagt på ny glassfiber lagvis. Du har tilsatt riktig type herder i polyesteren, og siden det er litt kaldt ute, har du bestemt deg for å tilsette 5% i stedet for de mer vanlig 2%. Dette for å redusere herdetiden, som ville ha blitt uhyre lang med den temeperaturen du jobber i. Likevel, til din store forskrekkelse oppdager du at polyesteren ikke herder. The shock! Hva er feilen?

Digresjon: Her en dag kom det inn to briter og snakket om "Do you have any polyester?" Jeg viser de polyesteret og så begynner den ene å snakke til kameraten sin: "Yes! That's the stuff! That's the stuff I'm talkin' about. Oh! And that's the hardener? Yes, that's the stuff! Oh, I see you have fiberglass. Yes, that's the stuff! That's the woven stuff. Come here and I'll show you the stuff that I was talkin' about. This is the good stuff." Så, til meg igjen: "And, do you have any gelcoat filler" Jeg viser ham gelcoatsparkel og han tar av på nytt, på akkurat samme måte. Noe av det beste som skjedde forrige uke. Og kameraten hans greide, på merkverdig vis å få polyester i munnen(!) Veldig sprengmiles.

2) Du maler hus ditt. Hva kan du risikere dersom du maler veggen som står midt i solsteiken?

3) Det gamle bølgeblikktaket ditt har begynt å ruste, og malingen løsner i store flak. Hvordan skal du gå frem for å behandle taket på best mulig måte, uten å måtte kjøpe nytt tak?

4) Er det anbefalt å bruke alkydoljemaling utenpå linoljemaling? Hvis ja, hvorfor? Hvis nei, hvorfor ikke?

5) Hva med alkydoljemaling eller en hvilken som helst plastmaling utenpå maling eller beis med tjære i seg? Begrunn.

6) Hva er det som er så spesielt meg silikatmaling og silikonemulsjonsmaling for utvendig mur?

7) Tidligere har du pleid å lakke traktoren din med Bengalack, men av kompisene dine har fortalt deg at to-komponent epoxylakk er mye sterkere. Du har derfor bestemt deg får å prøve et slikt produkt. Hvordan skal du gå frem for å påføre dette?

8) Trebåten din har fått en god del sprekker under vannlinjen som må tettets. Igjen er du så heldig at du har gode venner som gir deg gode råd. Sikaflex blir nevnt. Begrunn hvorfor man kan/ikke kan bruke Sikaflex til dette.

9) Hvor tykt er slitesjiktet på Tarkett Optima i forhold til ordinære gulvbelegg? Hva betyr det at et gulvbelegg er homogent?

10) Hva slags maling skal man bruke på innvendg mur, en brannmur f.eks? Begrunn.

11) Hva er egenskapsforskjellene på kokt linolje og rå linolje?

12) Hva er primærforskjellen på byggsilikon og våtromssilikon?

13) Kan man bruke LS104 eller en annen sementbasert sparkel for å helsparkle et tregulv? Begrunn.


14) Hvor mange farger, sånn omtrent, kan man blande dersom man har A-, B- og C-base av en hvilken som helst maling?

15) Hvordan går man frem om man skal male et aluminiumstak?

16) Du begynner å bli saklig lei av fargen på flisene over kjøkkenbenken. Du har derfor bestemt deg for å male de i en nye farge. Er dette mulig? Hvis nei, begrunn. Hvis ja, forklar fremgangsmåten.

17) Kan silikon overmales?

18) Hvilken type maling skal man bruke på en frittstående , utvendig mur? Begrunn besvarelsen.

19) Hvor mange millimeter kan man bygge opp med 25kg ABS317 på et gulv som er 12 kvadratmeter?

20) Kan man bruke vannfortynnbar akrylmaling på eternittak?

21) Hva benytter man jernvitriol til når det er snakk om behandling av tre?


Dette er noe av det jeg må svare på daglig. Listen kunne sikkert ha vært mye lengre, men det er best å spare dere for mesteparten. En liten smakebit er mer enn nok. Helt til slutt vil jeg ta med noe en håndtverker en gang sa. Jeg husker ikke helt hva han jobbet med, men det var litt unikt tror jeg, for han var visst nesten alene i bransjen her i kommunen. Han hadde sett seg lei på masete folk. Så han gjorde det slik: Når folk ringer for å få utført et eller annet, så skriver han navnet deres på en lang liste. Siden han kun er én person, så kunne man bli stående lenge og vel på lista. Når utålmodige folk ringer for å kjefte han opp, lar han dem holde på til de err fornøyde før han sier: "Det er greit. Der, nå har jeg nettopp strøket deg av listen. Så nå kan du finne deg et annet sted å få det gjort." Etter dette blir kundene selvfølgelig spake med én gang og gjør helomvending, spesielt etter å ha ventet i kanskje flere måneder. Men det er ikke snakk om, han er urokkelig og navnet havner aldri mer på listen hans. Oioioi, tenkte jeg. Just call me "Bad-Ass".

Comments

Are,  31.07.05 17:23

Jøss. Jeg er imponert over hvor mye alle dere andre som er i byggevare/maling vet. Det eneste jeg selger som jeg vet noe som helst om er kantklippere, og jeg vet ikke mye. Også kanskje litt om gressklippere. Jeg skulle gjerne visst alt dere vet, så jeg forlanger fasit på spørsmålene. Spesielt vil jeg vite mye om sikaflex, for det selger jeg masse av.

De britene hørtes forøvrig helt fantastiske ut.

Camilla,  31.07.05 19:53

Jeg forventet en artikkel om Nicaragua og gerilja og diktatorer. Veldig overrasket.
Men det jeg fikk med meg var ... skremmende. Jeg er glad jeg ikke jobber på et slikt sted. Det verste jeg kan få spørsmål om er hvor den andre solen er når det er midnattssol.
Anders K.,  04.08.05 22:46

Svar:

7) Trykk litt av den ene greia ut av den ene tuben i den festlige dobbeldløpede sprøyta. Påfør på én av forhåpentligvis to kontaktflater. Gjør det samme igjen, men speilvendt. Ikke bland dem for tidlig, for da får du aldri mer bruke den festlige tuben, den kommer til å sitte fast 4 evig. Allikevel følger det med en mixestick, til tross for at man bare kan bruke en pinne/flis, og at limtypene slettes ikke skal mikses før de er der de skal være og møtes vha trykk.

De andre spørsmålene aner jeg ikke noe om.

(Stemmer det nesten, eller snakker jeg om noe helt annet?)

Vel, jeg prøver meg på ett til:

17) Nei, du kan ikke male fliser tror jeg. Da må du i så fall bruke slik keramikkmaling som gamle damer bruker til hobbyene sine.
Tor,  15.08.05 18:11

Jeg leser at Jørgen vurderer å avslutte, som vil føre til at Anders vinner med halvhjertet innsats, så da må jeg gjøre en trekvarthjertet innsats, så kanskje jeg også kan bli en vinner. Anders bor dessuten i Bergen, og da ville det blitt 3-0.

1
Polyester herder ikke hvis temperaturen er for lav

2
Malingen tørker på overflaten før den trekker inn i treet. Det gir både blæring og dårlig inntrekking og slikt.

3
Slip taket ditt litt, ha på rustfjerner, slip mer, og mal med noe som kan flexe litt når taket blir varmt.

4
Nei, fordi den ikke får trekke inn når du har brukt linolje først.

5
Samme som over

6
Det er basert på silikater, ikke organiske løsemidler, og egner seg dermed langt bedre til mur, som også er uorganiske greier.

7
Vask traktoren din ekstremt godt, med avfetting og gode greier. Bland komponentene. Smør på tjukt.

8
Du kan bruke sikaflex til dette, hvis båten er helt tørr når du har det på. Hvis båten ikke er helt tørr kan du bruke Tec 7, som kleber på fuktige ting.

9
Langt tykkere på Tarkett Optima. Homogent gulvbelegg er likt hele veien igjennom. Altså vil du ikke se en hvit base (eller hva det nå heter) når det slites mye.

10
Max for Mur, fordi det har Mur i navnet.

11
Rå linolje er tykk og ubehagelig og lukter vondt.

12
Våtromsilikon inneholder soppdreper.

13
Ja, men det vil ikke sitte.

14
Jeg har ingen kunnskap om malingsblandemaskiner, og tenker meg derfor at du lager forskjellige farger ved å blande ulike mengder av a, b eller c base. Hvis basene har forskjellige farger, og du har ubegrenset av hver base kan du lage uendelig mange forskjellige farger.

15
Du bruker noe spesial-spesial polyestergreier.

16
Det er fullt mulig, med spesial-spesial emalje-lakk-dings.

17
Nei.

18
Jeg ville brukt Murgrå Hey'di, men det er vel ikke en maling. Jeg sier Max for Mur, nok en gang fordi det har Mur i navnet.

19
1,25 mm

20
Ja

21
For å få treet til å se grått og gammelt ut.
Arne,  15.08.05 23:52

1. Yttersjiktet av polyesteren vil ikke herde skikkelig ved for mye oksygen tilgjengelig. Det kan tyde på at 5% herder inneholder mer oksygen enn 2% herder.

2. Malingen tørker for fort ytterst. Man risikerer også å få solstikk, som igjen kan føre til at det rabler for en og tar feil farge når man henter ny boks maling.

3. Man vasker grundig med Butinox kraftvask eller lignende, og smører deretter på en beskyttende akrylmaling, for eksempel Taksitt. Gi gjerne et strøk etsgrunning først.

4. Nei. Alkydoljemalingen bygger et tjukt og tett lag som blir et problem ved fuktblæring og flassing hvis det brukes utenpå linoljemaling. Det ser ofte stygt ut.

5. Tjæren kan trenge gjennom malingen, og sette sitt svarte preg på den synlige fargen.

6. Høy diffusjonsåpenhet. Inneholder gjerne middel mot overflatesopp.

7. Pass først på at underlaget er tørt og uten olje, fett o.l. Traktoren bør helst ha en temperatur på over 10°C og min. 3°C over luftens duggpunkt. Påfør lakk med høytrykksprøyte, rull eller pensel.

8. Sprekker over 2cm er best å "luse", dvs å felle inn trebiter og lime. Mindre sprekker under vannlinjen kan tettes med Sikaflex 290DC, da denne i motsetning til Sikaflex 11FC er motstandsdyktig mot oljer og løsemidler, samtidig som den er overmalbar, elastisk og har gode aldringsegenskaper. Forresten greit å styre unna produkter som herder. Treet lever hele tiden, så du må bruke noe som beveger seg med treverket. Jeg ville helst brukt Farm 80.

9. Dobbelt så tjukt. 8mm mot ordinært 4mm. Homogent gulvbelegg er som Tor sier, likt hele veien (i)gjennom. Ikke noe hvitt drit på baksiden.

10. Jeg anbefaler at man bruker en innvendig murmaling (f.eks Mester Murmaling). Det er fordelaktig med slik maling at den tåler sterk varme.

11. Rå linolje herdes ikke, og gjør malingen elastisk. Kokt linolje herder og gjør malingen uelastisk. Støt mellom to kokte linoljer kan betraktes som fullstendig uelastisk.

12. Våtromsilikon inneholder soppdreper.

13. Bruk heller en halvelastisk fugemasse. Den holder seg i sprekkene og følger gulvet hvis det sprekker mer. Sementbasert setter seg ikke skikkelig i tregulv.

14. Uendelig.

15. Man bruker en aluminiumsmaling..

16. Dette er mulig. Man må først og fremst være veldig grundig i rengjøring av flisene. Flisene må være helt tørre før man setter i gang. Først kan man f.eks grunne flisene med Heftgrunn. Deretter kan man bruke en våtromsmaling. Gjerne to strøk :)

17. Nei, ingenting vil feste seg i silikon.

18. Jeg anbefaler utendørs murmalig. Det er fordelaktig med en slik maling at den tåler sterk kulde.

19. 1,2 mm

20. Ja

21. For å hindre at det vokser mose på treet.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
12029