Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

h-bar

I går fikk jeg endelig besøkt legendariske h-bar i Bergen. Jeg mener å huske at vi på fysikk på NTNU hørte rykter om denne baren fra noen som hadde vært i Bergen allerede i 2005 eller 2006, da vi hadde den første faste lesesalen vår. På institutt for fysikk i Bergen hadde de en egen bar, og den het attpåtil h-bar, det hørtes jo aldeles magisk ut. For de uinnvidde kan jeg nevne at h-bar, eller h-strek på norsk, er en av de fundamentale fysiske konstantene, som tilfeldigvis også gjør seg meget godt som navn på en bar.

I løpet av årene på universitetet hørte vi fra tid til annen om h-bar fra folk som hadde vært i Bergen på ulike tilstelninger på institutt for fysikk, men etter at jeg begynte på SINTEF for snart to år siden (to år neste uke, faktisk, oioioi som tiden flyr) fikk jeg litt mer håndfast informasjon. Det viser seg nemlig at en av mine kollegaer var med å grunnlegge baren i februar 2005, og lenge var med på å drive stedet. Og siden den ble grunnlagt i februar 2005 betyr det at den har 10-årsjubileum i disse dager, og nettopp det var anledningen for gårsdagens fest.

Det viste seg at h-bar essensielt er et bomberom med en bardisk, et par kule veggmalerier og en diskokule, pluss andre essensielle effekter, som for eksempel en tavle. Det ble spilt litt i overkant høy musikk etter min smak, men ellers var stemningen upåklagelig, og jeg ble tatt godt imot, spesielt etter at jeg forklarte at jeg ikke er sivilingeniør. Jeg takket for meg da det brøt ut dans i ett-tiden, men da hadde jeg fått med meg mye trivelig samtale, en liten quiz og en omvisning på van der Graaff-generatoren, så det må sies å ha vært en utmerket kveld.

Jeg innser nå at vi burde anstrengt oss for å få til noe slikt på NTNU også, skjønt man kan kanskje si at dette allerede eksisterer der i form av linjeforeningskjellerne. Det er likevel noe eget ved å ha en bar på campus, det virker mye mindre forpliktende å ta en drink i baren på vei hjem enn å dra et sted for å gå på en fest, og strengt tatt skal jeg vel ikke klage ettersom jeg hadde en bar på kontoret når jeg var stipendiat.

Dagens moral: Er du i Bergen en fredag kveld, legg turen innom h-bar.
Camilla likes this

Comments

Anders K.,  26.02.15 12:28

Er dette i bunkeren ute på Nordnes? Jeg tror de kalte det "Tekniker-kroa" i 2003, da jeg var der. Da var jeg for så vidt ute for en aldri så liten liten faux pas: Ett av bomberommene med intenst lysshow og intens musikk, var også fullt av martiniglass med hvitt pulver i. Dette antok jeg naturligvis skulle være en morsomhet med hentydning til kokain.

Så jeg og en kamerat begynte å tømme pulveret utover bordet, og hakke det opp med bankkortene våre og tøyse og fjolle. Heldigvis lot vi være å putte det i nesa, for etter kort tid oppsto noen slags tumulter i motsatt ende av rommet. En eller annen begynte å hyle og remje noe voldsomt, noen andre ropte "Det går ikke bra med ham! Ring ambulanse!" mens noen andre ropte "Nei! IKKE ring ambulanse! Da kommer politiet også!"

Jeg valgte da å umiddelbart løpe hjem for å vaske bankkortet mitt på 60 grader. Jeg er fremdeles nysgjerrig på hvor mange tusen kroner med kokain jeg tømte ut.
Tor likes this
Tor,  03.03.15 17:21

Det er nok ikke det samme stedet. Bomberommet jeg snakker om ligger i fysikkbygget, på Nygårdshøyden. Like ved Realfagbygget, som visstnok er verdenskjent blant arkitekter, som ser på det som et utsøkt eksempel på et bygg i brutalistisk stil.

Anders K.,  04.03.15 16:03

Ah, over Nygårdsparken! Det ser 100% identisk ut som alle andre brutalistiske bygg, som en blanding av et parkeringshus, en container og baksiden av et kjøpesenter. Min erfaring er at folk som sier at noe er anerkjent, kan ha rett. Men folk som sier at noe er verdenskjent, sjelden vet hva de snakker om.

Slik verdenskjenthet minner meg litt om altertavla til Axel Ender i gamle Molde kirke. Moldensere, spesielt religiøse men også i overkant lokalpatriotiske varianter, mener hardnakket at altertavla er verdensberømt ... bokstavelig talt kjent i hele verden.

Saken er selvsagt så enkel som at Ender repeterte motivet i et utall kirker, og alle mener at alle andre er kopier av deres egen -- og at denne kopieringen sirkelbeviser at deres egen, opprinnelige tavle, må være berømt. "Verden" slenger man på.

Dermed kan et utall kirker påstå at tavla deres er verdenskjent. Spør du en utenlandsk kunsthistoriker, har han neppe hørt om verken Ender eller noen norske altertavler. Kanskje med unntak av de treskjærte fra 1700-tallet.

Men spør du en eldre moldenser...
Camilla likes this
Tor,  04.03.15 17:45

Jeg burde kanskje nevnt at kilden til det om at Realfagbygget er verdenskjent er en person jeg snakket med på h-bar, som sa han hadde snakket med en arkitekt fra utlandet som hadde hørt om bygget. Så det er i allefall kjent utenfor Norges grenser. Angivelig.
Category
Travel reports
Tags
fysikk
Bergen
h-bar
Views
5718