Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 11 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 11 months
Selvbygger
Camilla, 1 month, 4 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months
Kort hår
Tor, 3 years, 11 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 6 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 8 months
50 book challenge
Camilla, 11 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024

Å kjenne sin Austen

«Her er det klart at opptil flere ikke kjenner sin Austen», skriver Morgenbladet i en liten notis som gjengir poenget fra en litt større notis i The Guardian fra uken før. Etter min mening demonstrerer Morgenbladet her at de er blant de som ikke kjenner sin Austen ved å omtale Caroline Bingley som heltinnens erkerival. Det er fra ganske tidlig i boken åpenbart for alle, bortsett fra Caroline Bingley, at Mr. Darcy ikke har noe særlig til overs for henne. Det er mulig Caroline Bingley tenker på Elizabeth som en rival, men det motsatte har jeg ikke noe tro på.

Fra Morgenbladet, 2.-8. august 2013

Uansett, sitatet på den nye £10-seddelen, «I declare after all there is no enjoyment like reading!», stammer altså fra Caroline Bingley, som avskyr å lese. Slik jeg ser det utgjør ikke dette et problem i det hele tatt. Det er ganske tydelig at alle, inkludert fortelleren, mener Caroline Bingley er tett i pappen, og at man ikke bør ta det hun sier alvorlig. Austen selv likte formodentlig å lese, og ettersom sitatet må leses gjennom doble ironibriller mener jeg det er et utmerket valg. Det viser at Austen likte å lese, at hun ikke likte folk som ikke likte å lese, og at hun lo av folk som lot som om de likte å lese for å imponere folk som likte å lese selv om de selv ikke likte å lese. Enkelt og greit.
Camilla, Are likes this

Comments

Camilla,  05.08.13 16:22

Jeg må si jeg stusset over det sitatet, jeg også. Men det er jo litt fint at ironien er representert når det er Austen man har å gjøre med.

Det som er meir sjokkerande her (men med rom for mykje mindre hip, ironisk distanse), er at dei som aksjonerte for å få på plass ei kvinne framfor nok ein mann (Darwin) på setelen, fekk hundrevis av døds- og valdtektstrusslar umiddelbart etter at det vart kjent at Austen skulle få plass på tipundsetelen.
Camilla likes this
Tor,  05.08.13 17:36

Tja. Truslene og etterspillet de er i ferd med å få, og hele kulturen som gjør at mange tilsynelatende ikke synes det er så farlig å komme med slike trusler er åpenbart en mye større og viktigere sak enn hvorvidt det er et godt sitat. Likevel, er det egentlig slik at en avis ikke kan dekke en liten og vittig sak, i en spalte dedikert til små, vittige saker, uten at man samtidig dekker er stor, viktig og relatert sak?

Jeg gjorde meg forsåvidt skyldig i det samme selv da jeg skrev denne artikkelen, skjønt jeg har ikke det samme redaksjonelle ansvaret som en avis som markedsfører seg som din personlige guide til viktige saker. Jeg synes dessuten det er vanskelig å mene noe om slike ting uten å begynne å snakke om å hogge ned for fote. Det er da vel helt åpenbart for alle & enhver at vi ikke kan la slike mennesker vandre fritt omkring i samfunnet?

Jeg synes forøvrig det er veldig fint at politiet i Storbritannia har arrestert opptil flere av twitrerne. Jeg tipper de ble en smule overrasket over å bli arrestert, og jeg håper man kan få tak i så mange som mulig og fengsle dem så lenge som mulig for å understreke at det faktisk ikke er tillatt med trusler, heller ikke på internett.
Camilla, Jørgen likes this

Twitter-truslene har i alle fall her blitt dekt i "March 9-7"-artikkelen (som oppdateres ukentlig).
Jørgen likes this
Jørgen,  05.08.13 23:33

Eg meiner ikkje at det er noko i vegen med å rapportere om små, vittige saker, men eg tykkjer ikkje at Morgenbladet treff blink med den her notisen. Notisen er ikkje spesielt vittig, og, som du skriv, så blir notisforfattaren/-inna, ironisk nok, sjølv treft av sin eigen spøk. Slik sett synest eg ikkje det var noko i vegen med at du gjentok notisen her, med eigne kommentarar. Det var heller ikkje meint som kritikk, så det er ikkje naudsynt å unnskylde seg.

No kan det hende at Morgenbladet kjem att med ei meir fyldig sak om Twitter, mobbekultur på sosiale medier, rasande menn osv. i nær framtid, og at dei koplar inn saka det siktast til i notisen. For meg vil ikkje det endre på at eg ikkje finn notisen artig. Akkurat dét har heilt klart noko å gjere med at eg aldri har funne den spalten der særleg vittig, og slik sett er eg kanskje uskikka til å uttale meg. Men det eg i grunn vil fram til, er vel at eg skulle ønske Morgenbladet haldt seg til det dei er gode på. Derav "Feil fokus" osv.

For øvrig er notisen i The Guardian ikkje det spor betre, og da særleg på grunn av den utruleg tåpelege sluttlinja om at det kanskje er på tide med ei kampanje for å endre sitatet. Som om den førre kampanja var på linje med ei kampanje for å få favorittbrusen din tilbake på marknaden. Igjen, eg veit at det er eit forsøk på å vere vittig, men det blir berre alt for platt.
Camilla, Tor likes this