Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

En radikal feminist

Jeg påpekte kvinnedagen til en kollega i dag, og nevnte med det samme at jeg anser meg selv som feminist. Hun mente dette var bra, og la til at man ofte blir satt litt i bås hvis man som kvinne kaller seg feminist (og man er selvfølgelig i en bås, den som er merket «Feminister», men dette er jo en veldig stor og diffus bås, muligens oppdelt i flere sub-båser, så jeg skjønner hva hun mener), men at jeg som mann nok slapp unna. Temaet feminisme kom opp igjen i lunsjen, og jeg ble bedt om å definere «feminist», eller i allefall hva jeg mener med at jeg er feminist, så jeg flesket til med denne elegante definisjonen:
Feminism is the radical notion that women are people.

Det kan godt tenkes det finnes de som mener feminisme er mer radikalt enn som så, men jeg synes denne er fin, og hvis man er enig i definisjonen er det vanskelig å tenke seg hvordan man skulle kunne være et noenlunde fornuftig menneske og samtidig ikke være feminist. Så for meg er det en ganske selvfølgelig ting å være.

Jeg har imidlertid merket i det siste at jeg har blitt en nokså radikal feminist. Jeg tror i allefall det er det jeg er. Hver gang noen kommer med en generell uttalelse om hva som kjennetegner kvinner (eller menn, for den saks skyld), merker jeg at jeg reagerer litt. Selv en relativt uskyldig ting som for eksempel å kalle en romantisk komedie en «jentefilm». Det stemmer kanskje at flere jenter enn gutter ser slike filmer, men hvorfor er det slik? Jeg diskuterte disse tingene med en kamerat for et par uker siden, og jeg overrasket nesten meg selv da jeg begynte å spørre hvorfor kjønn egentlig skal være den viktigste faktoren i identiteten vår. Hvorfor kan ikke ting som interesserer oss være like viktige, eller de politiske meningene våre?

Videre var jeg en tur innom Gløshaugen i dag, og jeg traff en kamerat jeg pleier å krangle om politikk med. Han antydet at han mente kvinnedagen har utspilt sin rolle i Norge, og jeg spurte hva han mener om at kvinner som uttaler seg offentlig i større grad enn menn blir utsatt for sjikane og trusler. Han sa seg enig i at dette er et problem, men mente det handler om dårlig folkesikk. Og det gjør det naturligvis, bortsett fra at trusler strengt tatt er kriminelle, ikke bare uhøflige, men siden det later til å være et nokså utbredt problem, hovedsaklig rettet mot kvinner, kjøper jeg ikke at det er et utslag av tilfeldig rettet uhøflighet.

Siden dette er et større problem for kvinner enn for menn, synes jeg ikke det er urimelig å se på det som et likestillingsproblem. Jeg har faktisk tenkt en del på dette problemet i det siste, og jeg tror jeg har kommet frem til at jeg synes vi burde begynne å håndheve loven strengere på dette punktet. Det har vært flere saker i det siste der folk har postet grove trusler mot kvinner under fullt navn på Facebook, hvorpå de har blitt oppsøkt av journalister som har spurt hva de egentlig mener med dette, og hvis journalister kan finne folk burde politiet også greie det. Jeg er nok egentlig enig i at dette er et problem som burde løses gjennom oppdragelse, men i en overgangsfase synes jeg godt vi kan gi politiet ressurser til å håndheve straffelovens §227 i slike saker:
§ 227. Med Bøder eller med Fængsel indtil 3 Aar straffes den, som i Ord eller Handling truer med et strafbart Foretagende, der kan medføre høiere Straf end 1 Aars Hefte eller 6 Maaneders Fængsel, under saadanne Omstændigheder, at Truselen er skikket til at fremkalde alvorlig Frygt, eller som medvirker til saadan Trusel. Under særdeles skjerpende omstendigheter, jf. § 232 tredje punktum, kan fengsel inntil 6 år idømmes.
Camilla, Matteus, Are, Jørgen, Hanna Maja likes this

Comments

Camilla,  08.03.13 23:51

som ungdommen sier.
Jeg er enig i at å faktisk straffe trollene vil si noe om hvor alvorlig samfunnet regner slikt for å være. Samtidig kan jeg ikke unngå å tenke at pengene kanskje kan ha mer funksjon som forebyggende tiltak a la Astell Project. Hvis man tar tak i problemene fra barneskolen av eller tidligere ser jeg for meg at man kan kvitte seg med en god del av dette.
Tor likes this

Are,  09.03.13 22:06

Yup yup.

Dette med likestilling har aktualisert seg for oss nå som vi har en datter. Det er ganske skummelt å se hvordan omgivelsene hennes - allerede fra hun er født - gjør sitt for å definere hva det vil si at hun er jente. For eksempel ved å kalle henne "dokke" eller "prinsesse" eller kjøpe rosa klær med hjerter på.

Det er ikke vanskelig å se for seg fargepaletten og sjangrene på gavene mange vil gi de neste årene. Det blir nok mye som peker mot pynting, omsorg og kos og lite som gir assosiasjoner til "ingeniør", "rørlegger", "pilot" eller hva det nå skulle være av mer "mandige" ting. Det er helt tragisk at kjønn skal legge sånne føringer.

Greit at jenta kan velge "fritt" seinere - men når fellesskapet rundt deg hele tida frem mot valget har fortalt deg at det viktigste du gjør er å være pen, søt og snill og ha omsorg for andre, da er det ikke mye fritt, det valget.

Grrr.
Camilla, Tor, Hanna Maja likes this
Tor,  12.03.13 07:15

Skal passe meg for å ikke gå i den fella. Hva vil du si er passende aldersgruppe for en Raspberry Pi? 3+?
Camilla, Are likes this
Category
News commentary
Tags
feminisme
Kvinnedagen
Views
6097