Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

/etc/hosts

På det forrige jobbintervjuet jeg var på spurte de om jeg var komfortabel med å jobbe i et linuxmiljø. Jeg sa at jeg jobber med linux til daglig, og føler meg nokså komfortabel med det, og la til at jeg ikke akkurat er en dreven administrator, men at jeg får lov til å ha sudo på min egen maskin, og at jeg ikke er redd for å hacke litt i konfigurasjonsfilene. Da jeg fortalte dette til han jeg deler kontor med lo han, og sa at jeg burde ha fortalt dem den festlige historien om den gangen jeg hacket i /etc/hosts. Det burde jeg helt klart ikke, men det er en litt morsom historie, så jeg kan alltids fortelle den her.

Sånn omtrent i januar sluttet plutselig Mail.app på laptopen min å laste ned mail fra gmail-adressen min. Det funket imidlertid fint, både i nettleseren, på telefonen og på Macen på kontoret, så jeg antok at det måtte være noe galt med laptopen. Etter å ha brukt mye tid på google, og blant annet lest lange forumposter fra andre med lignende problemer, var jeg nesten klar for å kaste inn håndklet og benytte meg av at maskinen var kjøpt med AppleCare. Jeg vegret med imidlertid, da jeg ser for meg at standardløsningen til slike folk er å formatere maskinen.

Litt tidligere i januar hadde jeg imidlertid rotet rundt med den innebygde brannmuren for å se om jeg kunne replikere funksjonaliteten til den tullete appen «Freedom», som koster ti dollar og essensielt stenger et par porter i 20 minutter så du kan jobbe uten å bli forstyrret av Facebook. Jeg gikk derfor litt grundigere til verks for å se om jeg hadde rotet til noe som forstyrret kommunikasjonen med serveren til gmail. Etterhvert oppdaget jeg at laptopen lot til å bruke en annen IP-adresse for imap.gmail.com enn kontormaskinen min, og det var da jeg kom på hva som var problemet.

Da jeg var i Edinburgh i fjor høst bodde vi i en leilighet uten internett, så jeg måtte trikse litt for å dele internett fra iPaden. Det funket stort sett fint, bortsett fra at Mail.app av en eller annen grunn ikke fikk tak i IP-adressen til imap.gmail.com. Jeg gikk derfor i /etc/hosts, som er den filen som forteller maskinen hvilke DNS-servere den skal snakke med først, og la inn at imap.gmail.com skulle peke direkte til det som den gangen var den riktige IP-adressen. Et halvt år senere hadde jeg naturligvis glemt dette, så når Google sikkert byttet ut en frontend-node eller noe i den dur, sluttet dette oppsettet å funke uten at jeg skjønte hvorfor.

Og det var altså den festlige historien om den gangen jeg hacket i /etc/hosts. Moralen er at man ikke skal være redd for å rote rundt i konfigurasjonsfilene sine, men at det kan være en god idé å skrive ned hva man har gjort, så man husker på å endre det tilbake.
Are likes this

Comments

Finn Arne,  13.06.12 06:30

Jeg har en bedre mailrelatert historie, fra da jeg var sivilarbeider på Historisk Institutt tilbake i forrige årtusen. Jeg hadde overtalt instituttet til å kjøpe meg en heftig ny datamaskin (166Mhz! 64MB RAM!) som jeg brukte til å utforske alle slags ting, spesielt siden den var permanent oppkoblet til nett (hjemme hadde jeg jo bare et modem da). En av tingene jeg gjorde var å teste ut ulike servere på den, drev lenge en egen webserver og det gikk bare bra. Det som ikke gikk like bra var da jeg skulle teste ut mailservere og endte opp med å kapre all eposten til Historisk-filosofisk fakultet i et døgn. Sånn går det når man ikke helt forstår hva man gjør i konfigurasjonsfilene... Kom inn på kontoret etter å ha hentet posten sent på dagen, og der satt fakultetets IT-sjef foran maskinen min. Merkelig nok kom vi veldig godt overens etter dette, og jeg fikk ha administratorrettigheter på alle mine datamaskiner mens jeg var på NTNU.

Moralen her er jeg ikke helt sikker på. Kanskje noe om ikke å være redd for å knuse egg dersom en vil være med på steken. Eller noe slikt.
Camilla, Are, Tor likes this

Are,  13.06.12 11:28

Tommel opp for historier knyttet til rot i konfigurasjonsfiler.
Category
Technology
Tags
linux
konfigurasjonsfiler
Views
4067