Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Julenøtter - Femte sett

Da er det tid for femte og siste sett med julenøtter. Julen varer kanskje helt til påske, men julenøttene varer bare til første nyttårsdag. Andre nyttårsdag kårer jeg vinneren og deler ut heder og ære. Dagens kategorier er
  • Wheel of Time
  • Tolkien
  • Julekaker
  • Wheel of Time
  • Name the tool
Hva?!, sier du kanskje, Wheel of Time to ganger? Ja, jeg tenkte det. 2012 ligger jo an til å bli året da serien endelig avsluttes, til tross for at there are neither beginnings nor endings to the Wheel of Time, så jeg tenkte å gjøre mitt for å øke oppmerksomheten og denslags, ved å spørre etter en obskur og en litt mindre obskur biperson. Første spørsmål er om den mest obskure av dem. I Perrins evig lange sideeventyr som løper fra bok 8 til bok 13 møter han mange interessante personer, blant annet et par offiserer fra Seanchan. Han liker det ikke helt, men inngår en midlertidig allianse med dem, og begynner etterhvert å tenke på dem som venner. Hva heter den nestkommanderende av de to offiserene? Det holder med fornavnet.

Neste spørsmål kommer fra en mer klassisk og annerkjent fantasy-verden, nemlig Tolkiens. Han viste at det er slett ikke nødvendig å skrive 14 bøker for å fortelle en god historie og at det er teit å selge filmrettighetene 35 år før teknologien som trengs for å lage filmene dukker opp. Dette spørsmålet kommer fra en av de mange bøkene som er utgitt etter Tolkiens død, og som beskriver skapelsen og verdens tidlige historie frem til sånn omtrent der Ringenes Herre begynner, skjønt med hovedfokus på første tideverv. Hvem lagde edelsteinene boken har navn etter?

Dagens julekakespørsmål burde som vanlig være lett match for dem som har bakt syv sorter, og kaken vi skal frem til i dag er en klassiker i så måte. Selv er jeg ikke overbevist om akkurat denne kaken, men den har sine tilhengere og gir nokså god utnyttelse av den utkjevlede deigen, så den er sikkert grei å lage. Hva heter julekaken som har form som et konveks quadrilateral der sidene er like lange?

Det andre Wheel of Time-spørsmålet handler om en litt mer essensiell biperson som kun er med i Lord of Chaos, men som stadig er samtaletema mellom Rand og Min i de senere bøkene. Rand spurte ham hva han trodde om det siste slaget, og ettersom skyggen tok seg bryet med å sende en Gholam for å knerte ham er det rimelig å anta at han var inne på noe. Hva het mannen hvis siste ord til Rand var:
Will explain when see you next. Do not bring girl. Too pretty.

Årets siste oppgave er enda et verktøy, denne gangen noe man som regel finner i verktøykassen til en murer. Mynten er inkludert for å vise størrelsen. Hva heter verktøyet på bildet?

Setter du sammen løsningene som indikert av figuren kommer du frem til et løsningsord som er noe man kan spise.


-Tor Nordam

Comments

Camilla,  31.12.11 21:18

Og da er det viktig å si ifra slik at verden får vite det.

1. Det er hundretusenvis av folk i de bøkene. Neste år vil jeg ha spørsmål om fransk surrealisme eller britisk 1600-tallslitteratur.

2. FeAnor

3. SiRupsnitter

4. HeRid Fel

5. Du skriver tydeligvis "hammer" med litt flere bokstaver enn jeg gjør.

Kan løsningsordet være "karri"? Jeg aner virkelig ikke.

Jørgen,  02.01.12 20:18

Tok du for mye "Wheel of Time", bestefar? Ellers fint.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/6lHgbbM9pu4" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe>

1. Bakayar Mishima. K.
2. Fëanor. A.
3. Det eneste jeg kommer på som passer den formen, og som har tilstrekkelig med bokstaver, er SIRUPSNIPPER, men 1; du spør etter entallsformen, og 2; det heter uansett sirupssnipp, og dermed sirupssnipper i flertall. Om jeg har bommet fullstendig, får jeg selvsagt min velfortjente straff ved at jeg fremstår som en dust som påpeker ikke-eksisterende feil. R.
4. Herid Fel. R
5. Flishammer. I.


Løsningsord: KARRI.
Tor,  03.01.12 09:44

Her kommer endelig det alle har ventet på, nemlig fasiten på siste sett med julenøtter, og oppsummering av poeng og slikt.

Etter at Faile blir tatt til fange av Shaido bestemmer Perrin seg for å gjøre det som trengs for å få henne tilbake, koste hva det koste vil. En av tingene han gjør er å inngå en pakt med Seanchan som i praksis sier at de kan få ta så mange Wise Ones de bare vil som damaner, hvis de stiller opp med soldater og bidrar til å kveste så mange Shaido som mulig. Høres ut som en fantastisk dårlig plan for å redde én person om du spør meg, men man strekker ikke et tullete sideplott over fem bøker ved å holde seg til lettvinte og fornuftige planer. De to offiserene han forhandler med er Banner-General Tylee Khirgan og Captain Bakayar Mishima. Mishima tar forøvrig en pil for onkel Sam i bok 12 eller noe slikt.

Tolkien er gode greier, og etter at jeg leste Hobbiten rett før jul ble jeg inspirert til å fortsette, så jeg plukket opp Silmarillion, boken som forteller historien om Silmarillene. Og et par andre ting. Silmarillene, som var heftige edelsteiner som inneholdt lyset fra trærne Telperion og Laurelin, og ble laget av Fëanor.

Det er mye fin geometri i julekakebaking. Et konveks quadrilateral er en firkant der alle vinklene er mindre enn 180 grader, hvis det gir mening, og et annet navn på et konveks quadrilateral med like lange sider er et parallellogram. Julekakene med denne formen er naturligvis sirupsnipper, som jeg av en eller annen grunn alltid tenker på i flertall.

Enda et WoT-spørsmål, denne gangen om en nokså viktig person. Han var et av medlemmene av skolen Rand grunnla i Cairhien, og som filosof følte Rand at dette måtte være mannen å snakke med om hvordan han skulle forsegle fengselet til Den Mørkeste. Den Mørkeste var tydeligvis enig. Navnet hans var Herid Fel.

Det siste verktøyet i årets julenøtter brukes sammen med en papegøyetang til å lage hull i flis til rørgjennomføringer og denslags. Det brukes til å hamre et hull i flisen, og kalles derfor en flishammer. Det er naturligvis en type hammer, men det heter ikke en hammer.

Fant man alle disse kom man frem til løsningsordet KARRI. Og nå må jeg løpe til bussen for å dra til Trondheim igjen, så oppsummeringen kommer senere.
Category
Quiz
Tags
julenøtter
Views
4557
Last edited by
Tor, 03.01.12 09:46