Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 4 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Julenøtter - Tredje sett

Da er det igjen tid for julenøtter. Jeg beklager at jeg ikke postet et nytt sett i går, men det er altså Dagmar som har skylda. Strømmen kom tilbake så sent at jeg ikke rakk å lage et sett i går, ettersom julenøttlaging er en internett-heavy affære. En annen ting jeg kom på er at sist jeg lagde julenøtter presenterte jeg dagens kategorier før jeg gikk løs på oppgavene, og det kan jo være litt festlig, om ikke nødvendigvis så hjelpsomt, så jeg tenkte å gjøre det i dag. Dagens kategorier er:
  • Name the tool
  • Wheel of Time
  • Planteriket
  • Obskure programmeringsspråk
  • Julekaker

Første oppgave er å finne navnet på et praktisk verktøy, som jeg har brukt fra tid til annen, men så vidt jeg kan huske aldri til det det er beregnet til. Med sitt utmerkede forhold mellom armer og sin justerbar kjeft er det vannpumpetangens storebror, og utmerket til de fleste kvestebehov. Har du behov for å ødelegge en mutter eller presse penger fra en av dine langere? Dette verktøyet er din venn. Hva heter verktøyet på bildet?

Anvendelig verktøy

Julen er tiden for avslapping, spising, drikking og i det hele tatt dekadense. Og hva er vel mer dekadent enn å stappe i seg julekaker mens man leser 10000 sider Wheel of Time en gang til for å forberede seg til siste bok, som kommer neste år, helt sant, og den blir ikke delt i tre. Andre spørsmål er det klassiske Wheel of Time-spørsmålet som har plaget seriøse fans siden The Fires of Heaven kom ut i 1993. Hvem drepte Asmodean?

På julaften finnes det kun én korrekt middag, pinnekjøtt, og kun én korrekt dessert. Denne desserten består av to ingredienser, der den ene er langt viktigere enn den andre. Ja, det kan faktisk være det samme med den andre ingrediensen. Den viktigste ingrediensen er et bær man ikke finner så mye av rundt Molde, mens hvis man drar til nordover vasser man i godsakene hele høsten. Hva heter bæret på bildet?

Anvendelig bær

En annen ting man kan sysle med i julen er julenøtter. Man kan for eksempel prøve seg på Calcuttaguttas julenøtter, host, kremt, eller man kan se på NRK, selv om det ikke er helt det samme uten han fyren jeg ikke husker navnet på. Eventuelt kan man gå løs på Project Euler, og da gjelder det å velge et godt språk. Personlig foretrekker jeg python, siden ingen av oppgavene er krevende nok til at man trenger å finne fram fortran, men Haskell, Java og C er også populære valg, mens andre språk er mindre populære til denslags, og egentlig mindre populære til alt annet også. Hva heter programmeringsspråket der de eneste tillatte tegnene er , , og
, altså mellomrom, tab og linjeskift?


Mellom slagene med mat, dessert, lesing og julenøtter, gjelder det å ha julekaker å styrke seg på. I dagens siste oppgave skal vi frem til en julekake jeg forbinder med gamle mennesker. Ikke en av mine favoritter, og enkelte hevder tilogmed at den skal benyttes som serveringsmedium for desserten jeg snakket om i oppgave nummer to. Tullinger, er alt jeg har si om den saken. Denne oppgaven tar man på strak arm om man har bakt sine syv sorter til jul. Hva heter julekaken som har form som en sirkulær frustum?

Sett sammen løsningene som indikert av figuren, og du kommer frem til et verb som er fint å drive med om sommeren hvis man liker denslags.


-Tor Nordam

Comments

I forrige utgave prøvde du deg i alle fall på "litteratur" (merk: med liten l).

Men i alle fall:

1 RørTang

2 GraEndal (selv om alle vet at det EGENTLIG var Lanfear

3 MuLte

4 WhiTespace

5 KrumkakE

Løsningsord: TELTE (selv om det egentlig er rimelig kjipt).

Ulf,  28.12.11 19:02

rørtang t
Graendal e
multe l
whitespace t
krumkake e

Brainfuck er også et morsomt programmeringsspråk.

Are,  29.12.11 01:43

1) Rør t ang
2) Gra e ndal
3) Mu l te
4) Whi t espace
5) Krumkak e

Spent på om mine lekre tabulerte whitespaces blir ignorert av Calcuttagutta ;)

Jørgen,  29.12.11 15:11

1. Rørtang. T.
2. Graendal. E.
3. Multe. L.
4. Whitespace. T.
5. Krumkake. E.

Løsningsord: TELTE.
Tor,  30.12.11 12:07

Verktøyet denne gangen var rørtang, som er noe alle burde ha i huset. Kjempepraktisk. Nå rundt jul kan den for eksempel brukes som nøtteknekker.

Gåten om hvem som drepte Asmodean må ha vært en av litteraturhistoriens lengste og mest omtalte mordmysterier, og i alle fall det med den mest antiklimaktiske avsløringen. Saken ble ikke bedre av at Robert Jordan kom med det berømte utsagnet
The identity of Asmodean's murderer is intuitively obvious to the most casual observer!

som fikk fans til å diskutere i hvilken grad ulike kandidater oppfylte «the obviousity requirement». I bok 13 fikk vi løsningen i form av et hint i en bisetning og en bekreftelse i appendikset: Graendal gjorde det.

Bæret på bildet er naturligvis multe, eller strengt tatt et multekart. Det var den eneste multen jeg så i sommer, og jeg plukket den naturligvis ikke, men jeg tok i det minste et bilde.

Det festlige, men ubrukelige, programmeringsspråket som kun tillater whitespace (samlebetegnelse på mellomrom, tab og linjeskift) heter naturligvis whitespace. Wikipedia har en fin side om esoteriske programmeringsspråk hvis man interesserer seg for denslags. LOLCODE og Chef er mine favoritter.

Helt til slutt har vi julekaken med form som en sirkulær frustum, som naturligvis er krumkake. Det er ikke strengt tatt riktig, da endene på en krumkake ikke nødvendigvis er spesielt veldefinerte, men jeg synes det ble for enkelt om jeg sa form som en kjegle.

Dette gir løsningsordet TELTE, som kan være trivelig. Hvis man er på overnattingstur i fjellet er det i alle fall bedre å ha telt enn å ikke ha det.
Category
Quiz
Tags
julenøtter
Views
5069
Last edited by
Tor, 30.12.11 12:08