Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Our Choice

Selv om jeg synes enkelte aspekter ved iPad og iOS stinker ganske hardt, mener jeg like fullt at det er en fordømt kul dings vi snakker om. Som jeg sa i artikkelen om førsteinntrykk av ipaden er det som å eie et lite stykke fremtid. Men for at man skal føle at fremtiden er på vei holder det ikke med frekk teknologi i en flat pakke, man trenger også apps som utnytter dette, og som føles intuitive å bruke. I dag lastet jeg ned Our Choice av Al Gore, som er en app-bok som i alle fall til en viss grad bruker det som ligger av muligheten i iPaden. Jeg vil ikke gå så langt som Huffington Post, som hevder at «Al Gore's 'Our Choice' App Reinvents Books, Reading», det er ikke akkurat som om dette er den første interaktive boken til iPad, men at den bidrar til å forandre lesing kan jeg gå med på.

Boken er en oppfølger til An Inconvenient Truth, og handler naturligvis om klimaendringer. Mens forgjengeren handlet mest om hvor dyp doodoo vi potensielt er i, handler denne boken om ting vi kan gjøre for å unngå å havne i fult så dyp doodoo som om vi for eksempel ikke foretar oss noe spesielt. Jeg applauderer naturligvis bokens eksistens på prinsipielt grunnlag, men jeg føler meg likevel litt skitten etter å ha kjøpt den (den kosten 29 kroner, så ganske overkommelig pris), mest fordi Al Gore ser så ufattelig slesk ut i introduksjonsvideoen.

Dette er altså en app-bok, men det er definitivt en ekte bok, da den inneholder den samme teksten som papirutgaven. Det er imidlertid mer enn bare en ebok, da den har interaktive elementer. For eksempel har den videoer, grafer man kan kikke nærmere på for å se flere detaljer oganimasjoner som viser hvordan ulike teknologier funker. Nesten alle bildene kommer også med en lettvint måte å se på et kart hvor i verden bildet er tatt, noe jeg liker veldig godt. Nå vet jeg for eksempel hvor Tennessee ligger, og jeg vet litt mer nøyaktig enn før hvor Gobi-ørkenen befinner seg.

Jeg har ikke lest hele boken ennå, så jeg kan ikke gi noen fullstendig anmeldelse, men førsteinntrykket er ganske bra. Det jeg imidlertid savner, og som hadde vært veldig lett å få til, er en slags fotnoter med kilder. Den godeste Gore har jo tidligere vært beskyldt for å smøre tykt på, så flittig kildehenvisning hadde hevet kvaliteten og troverdigheten et par hakk. Det finnes riktignok en liste med kilder til alle grafene helt bakerst, men det er ingen lettvint måte å se kilden når man studerer en graf, og linkene til nettsider i kildelisten er ikke klikkbare, noe som gjør det utrolig krøkkete å slå dem opp, siden man ikke kan kopiere tekst fra boken. Dette er nettopp slik utilgjengeliggjøring av kilder Al Franken, i Lies and the Lying Liars Who Tell Them, beskylder Ann Coulter for å drive med, og Al Gore kunne godt ha lest det kapitlet.

En ekte anmeldelse følger sikkert, men i mellomtiden kan jeg godt anbefale alle som sitter på en iPad å kjøpe denne boken, om ikke annet for å ta en kikk på en mulig tilnærming til bokens fremtid, og fordi overskuddet går til Alliance for Climate Protection (som riktignok ble startet av Gore selv, men sikkert er en bra gjeng).

-Tor Nordam

Comments

Han er jo tydeligvis på riktig side av historien, som Obama angivelig sier. Jeg lurer på om han virker mot sin hensikt, og om de eneste som hører på ham er de som allerede er enige med ham allerede.

Jeg ser også for meg at jeg ville irritere meg en del over vanskelig kildeføring. I slike bøker er det ekstra viktig.

Når det er sagt har jeg sett noen av bildene, og de er veldig fine.
Category
Literature
Tags
iPad
Al Gore
Our Choice
bok-app
ebok
Views
4631
Last edited by
Tor, 30.04.11 01:00