Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 3 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 3 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 10 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 9 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years
50 book challenge
Camilla, 3 months, 2 weeks
Ten years ago
Binærfiler
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

e-Posten

I dag, samme dag som datalagringsdirektivet ble vedtatt, uten at det nødvendigvis har noe med saken å gjøre, dumpet det et brev fra Posten ned i postkassen min, og der kunne jeg lese at Posten er i ferd med å bli til e-Posten. Jeg sakser:
Posten etablerer nå Digipost, et nasjonalt postsystem for viktig digital post. Det betyr at du og alle over 15 år får tilgang til en ny digital postkasse på nett i tillegg til den tradisjonelle postkassen du har utenfor døren. Den nye digitale postkassen er personlig og gratis.

Jeg ble en smule overrasket over dette, og kanskje enda mer overrasket over at jeg ikke har hørt om det før i dag, så jeg gjorde som moderne mennesker gjør i en slik situsjon, og googlet.

Det viser seg at grunnen til at jeg ikke har hørt om dette i alle fall ikke er at det ikke finnes informasjon. For eksempel finnes det en side som heter posten/beta, hvor man kan lese om dette nye konseptet, og hvor man forøvrig får inntrykk av at dette systemet fortsatt er i, nettopp, beta. Litt spesielt, siden det tydeligvis skal åpnes av samferdselsministeren i morgen tidlig, men nuvel.

Uansett, konseptet later til å være en sikrere epost, som blant annet myndighetene kan bruke til å sende deg informasjon du vanligvis ville fått på papir. Jeg sakser videre fra brevet jeg fikk:
Etter hvert som stadig mer post blir sendt digitalt er det behov for å finne gode systemer for å sende, motta, behandle og arkivere viktig post. Hittil har du måttet oppsøke mange ulike nettsider og dokumentarkiver med forskjellige pålogginger. I tillegg blir det ofte sendt e-post som ikke ivaretar lovmessige krav til for eksempel personvern. Med Digipost kan du samle det meste på ett sted, med ett passord, og med et høyt sikkerhetsnivå.

Funky. Skjønt, jeg ser ikke helt hva som er så høyt med sikkerhetsnivået hvis det baserer seg på ett passord. Tilogmed gmail tilbyr jo heftig kryptering og to-trinns innlogging med kode på sms, og trenger vi forresten enda ett passord? Hva med MinID og BankID og de greiene der? Og hvorfor trenger vi et helt nytt opplegg for å motta brev, kunne ikke bare staten gitt hver enkelt en livslang epostadresse?

Uansett, jeg følger med med en viss mengde spenning.

-Tor Nordam

Comments

Hvorfor?

Ulf,  05.04.11 14:45

BankID er noe dritt som ikke fortjener livets rett. MinID kommer sikkert til å bli brukt for sertifisering, i tillegg til et passord. Og ikke fortell meg at du/dere har vært fornøyde med kvasiløsningen brukt av Lånekassen, Skattemyndighetene og lignende institusjoner? Mail/Gmail er rett og slett ikke sikkert nok til slike oppgaver, og jeg ønsker ikke at myndighetene tuske med mailadressene mine. Ennå, i alle fall. Får jeg muligheten til å få digitalt skattekort, selvangivelse uten papirkopi og elektronisk signering uten bruk av en idiotisk Norsk Tipping-kortleser jubler jeg så gjerne. God idé!

Men gjøre det bedre?
Jeg skjønner ikke helt hvordan dette blir noe annet enn MinID-greiene.

Ulf,  05.04.11 16:34

Det er jo ikke noe felles plattform nå, det er det som er problemet. MinID er sertifisering, og det brukes for å f.eks. få tilgang til en postkasse på Lånekassen sine sider, eller en annen postkasse på Skatteetaten sine sider. Dårlig! Og i tillegg må etatene av og til allikevel sende et papirbrev for sikkerhets skyld, siden papirbrev med signatur har en helt annen juridisk legitimitet enn mail.

Jeg skjønner ikke hvordan man kan være skeptisk til et slikt system, har dere aldri sittet og ventet på et eller annet skabbete brev som må til for å få tilgang til noe, eller informasjon som er for konfidensiell/viktig til å bli sendt over mail, men allikevel ikke har vært en del av allerede eksisterende nesten-systemer?Her får man jo bukt med det håpløst gammeldagse informasjon sendes utelukkende på papir og rekommendert-holdningen, i alle fall hvis man lar private aktører bruke dette systemet for alt det er verdt.
Tor,  05.04.11 18:14

Det høres i grunnen fornuftig ut, hvis de ulike statlige etatene faktisk tar det i bruk. Brevet er litt uklart på dette punktet, det står at "flere store virksomheter har allerede bestemt at de vil bruke dette systemet", og videre "I tillegg kan det benyttes av organisasjoner, kommuner og myndigheter når det skal sende viktig post til deg." Så jeg vet ikke om det betyr at staten kommer til å bruke systemet, eller bare at de har muligheten hvis de vil.

Are,  09.04.11 23:16

Jeg har ikke forsket meg frem til et standpunkt her enda, men jeg har følelsen av at Posten forsøker å benytte det de har igjen av legitimitet som den Nasjonale Postaktøren til å skaffe seg et fotfeste innenfor Din Digitale Postkasse, Den Du Kan Stole På.

Rent umiddelbart virker det som det hadde vært bedre om DIFI håndterte dette sammen med MinID, eller at man laget et standardisert grensesnitt, slik at en hvilken som helst aktør kunne utført denne tjenesten. Er jo ikke vits at Posten får monopol på dette, som de har monopol på brevfrakt..
Category
News commentary
Tags
epost
Posten
digipost
Views
4646
Google hits
2
Last google search
+minid ikke sikkert
Last edited by
Tor, 04.04.11 23:07