Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 3 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 3 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 10 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 9 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years
50 book challenge
Camilla, 3 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Fobia

En fobi er en intens, irrasjonell frykt. Jeg har mange. Ingen er imidlertid mer intense enn fobien for små ting som kryper. Edderkopper, for eksempel. Og kaffedyr.

Jeg har så lenge jeg kan huske vært klar over at edderkopper er dypt, dypt unaturlige vesener. Jeg år frysninger bare av å tenke på dem. Jeg kjenner faktisk hvordan det kryper og kravler ting på meg mens jeg skriver dette. Bare innbildning, selvsagt; men veldig, veldig ekkelt. Det er verre jo mindre de er. Mange av mine mer rasjonelle venner blir overrasket over det. Nesten alle føler visst et slags ubehag når de ser store edderkopper med hårete ben. Men dem har jeg egentlig aldri hatt noe imot. Når det er stort nok til å bli hårete havner det i kategorien "dyr", og de skremmer meg omtrent like mye som en rotte.

Forstå meg rett: rotter er ekle, jeg vil ikke bo sammen med dem, og hvis jeg mot formodning skulle finne en på soverommet ville jeg pakke sakene og flytte på dagen. Men jeg får ikke den hysteriske fornemmelsen som små, eller mellomstore edderkopper gir. De beveger seg med intensjon selv om alle kan se at de er for små til å ha en hjerne. Jeg klarer ikke engang å støvsuge dem, for ikke å snakke om å slå dem ihjel med en sko. Kroppen lystrer ganske enkelt ikke.

Dette er ikke nytt. Og araknofobi er en rimelig anerkjent fobi. Ingen leer et øyelokk, selv om jeg tror mange undervurderer hvor skremmende en enslig bitteliten edderkopp kan være (filmer som Arachnophobia klemmer jo til med kjempegiftige edderkopper i tusentall for å gjøre det skremmende; de har helt klart ikke skjønt det).

Fobien (for alle disse små ekle tingene som kryper) slår bare inn når jeg tvinges til å oppholde meg i umiddelbar nærhet til tingen over tid, om jeg må se på den lenge, eller hvis jeg vet den er i nærheten men ikke kan se den. Jeg kan derfor ikke få meg til å legge meg til å sove i et rom hvor jeg har sett en edderkopp eller lignende og denne ikke har blitt fjernet. Det burde være umiddelbart åpenbart hvorfor jeg ikke burde bo alene.

Et av de første årene vi bodde i Trondheim dro Tor hjem til Molde en helg. Jeg oppdaget en langfotakongle i taket på soverommet akkurat idet jeg skulle legge meg, og tilbragte helgen på sofaen med masse kaffe.

Etter at jeg flyttet til Edinburgh har jeg selvsagt måttet finne en måte å håndtere dette på. Mer eller mindre. Jeg har fått Tor til å teipe insektnetting over hele vinduet på rommet mitt, og de gangene jeg har funnet en edderkopp har jeg etter et lett hysterisk anfall klart å putte et glass over den, skyve glasset over på en papp-plate, og gjerne teipe alt sammen før jeg kaster glass og edderkopp og det hele i søpla, som jeg umiddelbart tar ut. Deretter tar jeg et eller annet restorativt med mye alkohol.

Men.

Intill i dag har jeg ikke skjønt hvor sterk min fobi overfor kaffedyr er (eller hva man nå kaller dem -- slike ekle små biller med alt for mange ben). Det har nok mye å gjøre med at jeg aldri har måttet ha noe særlig med dem å gjøre. De er ute, jeg kan gå fort forbi dem, og det er det.

I kveld kom jeg imidletid inn på soverommet, rimelig sliten og klar til å legge meg, og fant et gigantisk eksemplar ventende pent plassert oppå dyna (som var lagt dobbelt for å lufte). Jeg aner ikke hvordan den kom seg inn, men jeg antar nå at hele sengen er infisert, for jeg ser ikke for meg at så store dyr bor alene.

Etter å ha ringt Tor i et lett hysterisk forsøk på å få ham til å ta det selv om han er på andre siden av Nordsjøen, tok jeg meg sammen og hentet glass og papp (farvel, brannforskrifter). Dyner er det verste stedet å fange kryp, for de er så myke at hvis du ikke presser glasset hardt ned kan de unnslippe, men samtidig gjør det det vanskeligere å dytte pappen innunder -- og hvis man ikke er forsiktig kan krypet havne på undersiden av pappen.

Jeg har aldri lagt merke til at kaffedyr har antenner før. Og en slags klipedyraktig bakdel. Kanskje det var et mutantkaffedyr. Det virket i alle fall intelligent nok: det motsto mine forsøk på å dytte det over på papp-platen med glasset ved å holde seg fast i dynestoffet.

Jeg fikk nesten ikke puste, klarte å unngå å kaste opp, og fikk plassert det hele på gulvet under et glass og tre bøker. Jeg forsøkte så å kommunisere dette til Tor, men hysteri er ikke kommunikasjonsvennlig.

Gehblrghezg.

Og nå skal jeg sove på sofaen på kjøkkenet. Uten den infiserte dyna. Jeg takker Ullelandsgenene som gjør at jeg er akkurat passe høy til denslags. Men det blir nok ikke på et par timer. Jeg kjenner fortsatt hvordan ting kravler og kryper på meg. Det er ikke umulig at jeg gir opp, lager meg kaffe og skriver på doktorgraden istedet. Når adrenalinet gir seg.

Comments

Øyvind Jo,  22.03.11 02:13

I hear ya. Edderkopper har jeg rett nok ikke problemer med. Egentlig ikke kaffedyr heller, men det kan være fordi de har en tendens til å være død. Tusenbein og snegler, derimot. Uff. :-(

Matteus,  22.03.11 07:13

Dette forstår jeg ikke helt. Så si ifra om du finner en forklaring.
Camilla,  22.03.11 09:27

På hvordan den kom seg inn eller på hvorfor jeg er sprø?

Matteus,  22.03.11 18:12

Hvorfor du er sprø, selvfølgelig. Småkryp kommer seg inn overalt ved å teleportere. Det vet jo alle.

Men mer alvorlig, er det forsket seriøst på årsaker til fobier med entydige resultater? Bare for at det er irrasjonelt betyr det ikke at det ikke har en årsak.
Camilla,  22.03.11 18:17

sikkert et tidlig traume av et eller annet slag.
Jeg har pleid å spore edderkroppskrekken min til en gang jeg tråkket på en på vei hjem fra skolen, og en av de eldre guttene sa at hvis jeg drepte den kom alle de andre til å komme og ta meg. Men jeg vet ikke om det faktisk var der det begynte. Jeg vet i alle fall at jeg ikke var redd før det, og at jeg er det nå.

Men det forklarer ikke hvorfor jeg er så redd for bare enkelte av dem. Det rare er at jeg ikke er redd for fluer, for eksempel. Eller høyhester (de med vinger). Jeg liker ikke vepser, men det er fordi jeg ikke vil bli stukket, så det regner jeg som semi-rasjonelt. De forårsaker ikke den angstfølelsen som edderkopper (og kaffedyr og andre biller av forskjellig slag) gjør.

The main symptom of this disorder is the excessive and unreasonable desire to avoid the feared stimulus. When the fear is beyond one's control, and if the fear is interfering with daily life, then a diagnosis under one of the anxiety disorders can be made.
...

Phobias are a common form of anxiety disorders. An American study by the National Institute of Mental Health (NIMH) found that between 8.7% and 18.1% of Americans suffer from phobias. Broken down by age and gender, the study found that phobias were the most common mental illness among women in all age groups and the second most common illness among men older than 25.
...

Phobias are generally caused by an event recorded by the amygdala and hippocampus and labeled as deadly or dangerous; thus whenever a specific situation is approached again the body reacts as if the event were happening repeatedly afterward.
...

Phobias vary in severity among individuals. Some individuals can simply avoid the subject of their fear and suffer relatively mild anxiety over that fear. Others suffer full-fledged panic attacks with all the associated disabling symptoms. Most individuals understand that they are suffering from an irrational fear, but they are powerless to override their initial panic reaction.

Hmm

Camilla,  22.03.11 22:19

i retrospekt burde jeg kanskje ikke ha offentliggjort fobiene mine på nett -- jeg har jo lest Nineteen Eighty-Four.

Jørgen,  23.03.11 23:41

Jeg er fristet til å trekke fram et haiku av Kobayashi Issa.

Don't worry, spiders,
I keep house
casually.
Camilla likes this
Category
Miscellaneous
Tags
fobier
edderkopper
kaffedyr
kryp
angst
Views
3874