Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Å anslå forsinkelsen på tv-overføring med enkle hjelpemidler

Jeg har tidligere skrevet om å måle lydfarten med enkle remedier, å måle lydfarten med litt mer kompliserte remedier, å måle lydfarten med billige remedier og å måle lysfarten med enkle remedier. Nå tenkte jeg at vi skulle bruke denne kunnskapen til å prøve å si noe om forsinkelsen i overføringen på tv.

I går kveld, litt før kvart på ti, spaserte jeg bortover Bakklandet, like ved Rema-butikken borte ved Bakke bro, da jeg først hørte et brøl fra et par fyrer gjennom et åpent vindu i en leilighet, og deretter et brøl fra tusenvis av mennesker fra et par kilometer borte. Jeg hadde tilfeldigvis hørt noen nevne tidligere på dagen at det skulle være kamp på Lerkendal, så jeg antok at Rosenborg hadde gjort noe bra. Så begynte jeg øyeblikkelig å tenke på viktigere ting en fotball, nemlig fysikk. Jeg anslår at det tok ca et sekund fra jeg hørte brølet fra leiligheten til jeg hørte brølet fra Lerkendal. Hvis vi antar at reaksjonstiden til de som så kampen på tv er den samme som reaksjonstiden til de som så kampen IRL, betyr det at dette ene sekundet er forskjellen mellom tiden lyden brukte på å nå meg fra Lerkendal, og tiden tv-signalene brukte på å nå tv-apparatet i leiligheten jeg passerte.

Vel hjemme bestemte jeg meg for å sjekke opp dette litt nærmere. Først av alt svidde jeg antagelig av en vesentlig porsjon av min udødelige sjel på å gå inn på VG sine fotballsider, der jeg etterhvert fikk bekreftet at Rosenborg faktisk hadde scoret et mål 87 minutter ut i kampen i går. Det skulle tilsvare klokken 21.42, og det var dermed definitivt dette jeg hørte fra Lerkendal. Det er naturligvis mulig at de som satt i leiligheten jeg passerte så på noe helt annet, og bare tilfeldigvis brølte samtidig, men jeg velger å anta at de så den samme kampen. Brølet var i alle fall av en slik karakter at det kunne få selv den mest skinnhellige høyrekristne amerikaner til å innse at vi er nedstammet fra aper, så det var helt klart fotball de så på.

Videre tok jeg en kikk på kartet, og målte avstanden fra meg til Lerkendal til ca 2100 meter. Fra før av vet vi at lydfarten er ca 330 meter pr sekund, så det betyr at lyden brukte omtrent 6,3 sekunder på å nå meg. Hvis vi stoler på min indre klokke når jeg sier at det tok et sekund fra jeg hørte brølet i leiligheten til jeg hørte brølet fra Lerkendal, betyr det at tv-signalene er noe slikt som fem sekunder forsinket. Litt mer en jeg ville gjettet på, og ganske interessant. Hvorfor akkurat fem sekunder? Det tar i alle fall ikke fem sekunder for lyset å gå fra Trondheim til Oslo og tilbake, hvis man da går via Oslo, noe jeg tipper man ikke gjør. Hvor lagrer man disse fem sekundene med data? Hva skjer hvis man får en I/O-error? Og var denne forsinkelsen større eller mindre den gangen man brukte analoge kameraer, hvis man da bruker digitale nå (jeg antar det?)? Er det kanskje en slik anti-puppesjokk-forsinkelse? Hvem vet.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  04.10.10 10:26

Det er rimelig utrolig at du endelig har funnet en nyttefunksjon for fotball.