Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

9 regler for å unngå å irritere dine medreisende

Jeg liker å tenke på meg selv som er passe avbalansert fyr. En som ikke lar seg irritere så lett, som tar ting som de kommer, og som har et avslappet forhold til det meste. Jeg vet ikke om jeg faktisk er slik til vanlig, eller om det bare er noe jeg liker å tro, men det som i alle fall er helt sikkert er at jeg blir mye mer irritabel når jeg er ute og reiser. Skylden for dette velger jeg naturligvis å legge på mine medreisende. Jeg merker for eksempel at jeg føler de samme tendensene når jeg prøver å bevege meg i en gate med mange mennesker, så jeg tror nok det har mer å gjøre med alle menneskene rundt meg enn selve reisen.

For å gi et lite bidrag til å gjøre verden til et bedre sted har jeg derfor tenkt å sette opp noen enkle regler man kan følge for å unngå å irritere sine medreisende. Jo fortere alle kan innse at det å reise er en fryktelig opplevelse*, og at man bør få det unnå så stille og effektivt man kan, så man kan komme seg dit man skal, jo bedre er det.


1: Stå til høyre, gå til venstre

Dette er en av de enkleste og viktigste reglene. Den gjelder i rulletrapper og på rullefortauer. Hvis vi utvider den litt, slik at vi inkluderer det å gå sakte i det å stå, gjelder den alltid. Og husk, det hjelper ikke om du står til høyre hvis kofferten din står til venstre.


2: Ha passet klart

Det bør ikke komme som noen overraskelse at når man står i en lang kø for å komme frem til passkontrollen, så sitter det en person der som vil se passet ditt. Ha det klart med bildesiden fremme.


3: Ha billetten klar

Akkurat som forrige regel, når du står i en lang kø for å sjekke inn eller levere bagasje bør du ikke bli overrasket om noen ber om å få se billett og/eller legitimasjon. Ha begge deler klart. Hvis du allerede har boarding-kort burde det være helt unødvendig å bruke mer enn 30 sekunder på å levere bagasjen.


4: Tøm lommene

Det er ikke så fordømt vanskelig å passere sikkerhetskontrollen på en flyplass. Sørg for at du ikke har noe flytende i håndbagasjen. Putt alt av metall over i jakken eller vesken. Ta av jakken eller vesken. Ta eventuell laptop ut av vesken. Det er det hele.

Fun fact: Hvis du går gjennom metalldetektoren med én hånd i lommen vil vekteren sjekke om du har noe i den lommen, selv om det ikke piper. Funker hver gang.


5: Utnytt plassen

På tog er det ofte sjokkerende dårlig bagasjeplass. Da er det viktig at man utnytter plassen. Det kan man for eksempel gjøre ved å putte små gjenstander på hattehyllen, slik at bagasjehyllene ved inngangen er ledige til ting som er så store at de ikke får plass på hattehyllen.


6: Finn plassen din og sett deg

På vei inn på fly eller tog, sørg for at du har boken din eller laptopen eller whatever i hånden. Når du finner setet ditt legger du så denne gjenstanden i setet, putter bagasjen opp på hyllen, og setter deg. Dette tar to sekunder, og er minimalt til hinder for de som kommer bak deg, i motsetning til om man står i midtgangen og roter etter noe i bagasjen. Denne regelen er viktigst på fly, siden alle skal på samtidig, men den er fin å huske på tog også.


7: Ikke sett deg for godt til rette

Hvis du har ledige seter innenfor deg bør du ikke bli overrasket om noen har tenkt å sitte der. Så ikke sett deg godt til rette med bøker og aviser og festet setebelte før du er sikker på at det ikke kommer flere passasjerer. Denne regelen er også viktigst på fly.


8: Ikke bråstopp

Hvis du går i et travelt område bør du ikke bråstoppe sånn uten videre. Klassiske eksempler er mennesker som bråstopper for å se seg om med en gang de kommer ut av en smal passasje. Av en eller annen grunn har de alltid mye bagasje, og ser ut som om de har vært på pakketur til Spania.


9: Det er ikke plass til alle ved bagasjebåndet

På et fly med 150 passasjerer er det 0.67% sannsynlig at bagasjen din kommer først. Ikke nok til å rettferdiggjøre å presse seg fremst. Hvis alle kunne ta et skritt eller to tilbake ville det vært plass til at de som faktisk ser bagasjen sin komme kunne plukket den opp. Enklere for alle.



Såh, det var mine regler for å unngå å irritere dine medreisende. Jeg håper alle vil observere disse reglene neste gang de er ute og reiser. Pluss eventuelle andre regler jeg måtte komme på senere.

-Tor Nordam


*Når jeg sier at å reise er en fryktelig opplevelse tenker jeg egentlig på de delene av reisen der du går og står i kø for å komme på eller av et eller annet transportmiddel. Det å sitte på et tog har jeg for eksempel ingenting imot.
Camilla, Jørgen likes this

Comments

Camilla,  05.08.10 01:13

La meg påpeke at jeg allerede har notert nummer 9, og at verden ennå ikke har tatt det til seg. Jeg er forøvrig hjertens enig i alt som står her. Jeg er meget ... amper? ... når jeg er på flyplasser. Ting som ellers ville vært vagt irriterende virker derfor da som en bevisst provokasjon, og en eller annen gang kommer jeg til å få nok.

.

Anders K.,  05.08.10 18:23

Mye av det samme gjelder også på butikker, kafeer og fortauer: Ikke stå midt mellom de metallbøylene ved inngangen og prøve å huske hva du skulle kjøpe. Ikke oppfør deg som om det var en overraskelse at du måtte finne fram penger når varene er ferdig slått inn. Ikke vær tjukk og gå kjempesakte nøyaktig midt på fortauet. Hvis du er glad i musikk bør du ta deg råd til ørepropper i stedet for å spille mp3er kjempehøyt fra mobilen. Og så videre.
Tim,  06.08.10 12:27

10. If you're flying with EasyJet, don't get up and start a rush to queue at the gate just because you saw someone else get up to go to the toilet, or a member of staff appear somewhere vaguely near the gate.

This really pisses me off. Because EasyJet doesn't have allocated seating (you just sit wherever you can find one, like on a bus), everyone sitting in the waiting area near the gate is desperate to be first into the plane. This means that as soon as one person sees another person moving out of their seat, or sees someone they think might be about to call the flight for boarding, they start queuing up at the gate even if it's clearly not going to open for another half an hour. This means everyone else also has to get out of their seat and stand up for half an hour, or risk getting the crap seat right in the middle next to the screaming baby.

My proposed solutions to this problem are:

1) Bring back allocated seating. It doesn't have to be chosen when you book, like on an expensive airline; choosing at check-in will do fine.

2) Put signs up at all gates used by budget airlines saying "Please remain seated until your flight is called".

or

3) Modify the rules of queuing so that the person who's been at the gate longest, rather than on their feet longest, is allowed to go first.
Camilla,  06.08.10 12:28

don't fly EasyJet

11

Jørgen,  07.08.10 11:34

Ikke dass rundt i sykkelbanen med ryggen mot trafikkretningen. Om du absolutt må leke i en kjørebane, vil jeg få foreslå enten jernbanen eller en motorvei. Det er idiotisk å gjøre opprør mot den ene transportformen vi helst skulle sett at flere gikk over til.
Torgar,  08.08.10 13:37

For de som vil se på pakketurisme på en litt humoristisk måte kan jeg anbefale Are Kalvøs Syden.

...satte jeg ekstra pris på denne oppsummeringen. Alle punktene treffer godt. Det kan forresten virke som at folk i Sør-Afrika følger Torgars tvilsomme råd, for der er det et vanlig syn med masse mennesker som springer så fort de kan frem og tilbake over både fire- og seksfelts motorvei. At de bygger motorveier tvers gjennom townships kan være en del av forklaringen....

Ellers var det hyggelig å treffe både Tor og Camilla på Gardermoen for et par uker siden. Litt artig, men også litt stress, at vi akkurat hadde truffet to andre to minutter tidligere. Jeg måtte ta en rask avgjørelse og valgte å ikke introdusere alle til hverandre. Beklager hvis det var støtende for noen parter. Fun fact: mannen i alle tre parene er fysiker.

Er stor fan av fun facts
Are,  13.08.10 16:21

Hvis du flyr med et billigselskap er det ikke meningen at du skal lene deg bakover. Keep your seat in the upright position.
Jørgen,  14.08.10 16:15

Enig med Are.

12

Tor,  09.09.11 14:55

Ikke lås håndbagasjen din når du vet du skal gjennom sikkerhetskontrollen. Og ikke bruk tid på å låse den igjen etter at du har tatt ut vannflasken du glemte at du hadde. Hvis du har så verdifulle ting at noen kommer til å stjele dem på vei gjennom røntgenmaskinen kan du reise på første klasse og drite i å stå i kø foran meg.
Camilla, Jørgen likes this