Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Hva i alle dager tenker de på?

Av og til lurer jeg på hva folk tenker på. Ta for eksempel Taliban, og det relaterte bråket i Pakistan den siste tiden. Jeg kan virkelig ikke fatte & begripe hvorfor noen skulle ønske å bli med i en så kjip klubb som Taliban. Hva er det som får noen til å våkne opp, og si til seg selv at nei, nå vil jeg la skjegget gro, slutte å høre på musikk eller nyte annen kultur, ikke drikke vin eller annen alkohol, bidra aktivt til å sperre halve befolkningen inne i hjemmene sine, utføre groteske straffer for tøysete forbrytelser, generelt bidra til å senke levestandarden og skakkjøre landet mitt mest mulig, og dessuten posere med en rpg foran vestlige medier ved enhver anledning.

Utenom kanskje det med å bli vist på CNN mens man sitter bakpå en rusten pickup med et stort våpen, som jeg ser for meg kunne blitt en populær russeknute, kan jeg ikke se noe som helst tiltrekkende med denne livsstilen. Og greit nok, man kan kanskje si at mange blir truet til å føye seg etter disse reglene ogsåvidere, men hva med de som truer? Hva i alle dager får de ut av det? Helt sykt, det er det det er.

Og det som er virkelig sykt, er ikke at det finnes mennesker som vil utsette seg selv og alle rundt seg for flest mulig kjipe religiøse og ureligiøse forskrifter, for en og annen finner man alltids. Nei, det som er ordentlig sprøtt er at det finnes så mange av disse menneskene at de faktisk utgjør et problem. Det er sykt det. Oioioi.

Såh. Det var i grunnen det jeg følte for å si.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  27.04.09 13:39

Har du lest Lord of the Flies?
Jeg tror noe av svaret ligger der.

Karsten,  27.04.09 14:46

I gamle dager var Afghanistan styrt av en Sovietisk marionetteregjering. Denne vanstyrte landet etterhvert så grusomt at Soviet følte de hadde en plikt til å gå inn og rette opp ting. De invaderte dermed, og ettersom de hadde kun* de beste intensjoner regnet de med å bli mottatt som frigjørere og helter. Det ble de som kjent ikke. Rart med det der. Afghanerne gikk mann av huse for å kjempe mot okkupantene, og organiserte seg etterhvert under 7 krigsherrer som til slutt tok makten i landet og kastet sovjeterne på dør.

Landet var nå for første gang siden who-knows-when styrt av afghanerne selv, og popolære frihetskjempere til og med. Men disse hadde ikke før kommet til makten før de satte i gang en storstilt plyndring, raning, voldtaing og myrding. Folkets håp ble most som en bille under et hangarskip. Det har blitt sagt at disse krigsherrene og deres undersåtter har stått bak noen av de verste overgrep siden andre verdenskrig. Etter en spesiellt brutal og grotesk hendelse fikk en lokal skoleleder nok, og sammen med noen av studentene sine gikk han til angrep på den lokale militærforlegningen og endte med å henge kommandanten fra kanonen på sin egen tank. Denne skolelederen var Mulla Omar, og studentene hans var Taliban. (talib=student, taliban=studentene)**

De fikk massiv støtte i befolkningen som var møkk lei av krigsherrenes herjinger, og folk strømmet til Taliban fra hele landet. Taliban gikk på offensiven og klarte å bekjempe 4 av de 7 krigsherrene. Den 10 september 2001 fikk de hjelp av en rik araber som sendte en selvmordsbomber som tok livet av den ene av de tre gjenverende krigsherrene. Dagen etter sendte den rike araberen selvmordsbombere i fly et annet sted. Det at Osama hadde hjulpet Omar i krigen, gjorde det umulig etter afghansk tradisjon å utlevere dem til USA.

NATO invaderte naturligvis. Vi også hadde forsåvidt kun gode intensjoner. Vi også forventet å bli mottatt som venner. Vi også ble nok litt skuffet der ja.

Når afghnerne var noe lunkne i mottagelsen var det nok kanskje til dels fordi de hadde lært noe av historien. Det spiller ingen rolle hvor bra ting ser ut til å begynne med, med en gang de nye frihetskjemperne kommer til makten så blir det det samme gamle tyranniet. Og siden Nordalliansen, våre kjære allierte i Afghanistan er de to gjenværende krigsherrene, vet de godt hva de kan forvente når NATO blir lei og drar hjem.***

Jepp! Taliban er en grusom gjeng rabiate tullinger. Men de har desverre et bedre rykte en de andre "regjeringer" Afghanistan har hatt. Som en afghaner skal ha sagt etter et NATO bombetokt: "We don't like the Taliban, but we can live with them. We can't live with this."


*"kun" er vel kanskje litt tvilsomt. Men hvem har vel egentlig det? Ingen som har invadert noe sted har noengang sett på seg selv som "de onde".

**Det er kanskje greit å vite at når vi sier "vi må bekjempe Taliban" høres det til forveksling ut som noe en kinesisk leder på Den himmelske freds plass kunne ha sagt.

***Ja, vi måtte invadere. Misforstå med rett. Men det var for å bekjempe Al Quaeda, ikke for å gjøre Afghanistan om til et Xanadu. Vi bør prøve når vi først er der, men når Karsai ønsker å bygge en ny hovedstad fordi den gamle var så full av fattige mennesker, føler jeg vel ikke så veeeldigt stort håp...

Tor,  27.04.09 17:24

Oioioi, det var kommentaren sin det.

I alle fall, det forklarer kanskje hvorfor Taliban har en viss oppslutning nå om dagen, men hvordan noen i utgangspunktet kom på idéen med å lage en slik klubb er fortsatt uforståelig for meg.

Matteus,  27.04.09 17:36

Der røk min illusjon om at de alle sammen var universitetsstudenter som i mange år hadde satt pris på god vin og personlig frihet mens de diskuterte det tåpelige i religøse lover, som plutselig våknet en dag og ikke hadde lyst til å gjøre det lenger.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
3763