Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 10 months, 3 weeks
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 11 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 10 months
Kort hår
Tor, 1 year, 10 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 10 months, 4 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

You know the score

Da er dagen endelig kommet. På tide å ta fram det blide ansiktet og være glad. Det er fredag og fri. I dag hadde jeg tentk å prøve å sjonglere. For som jeg nevte sist uke så skal jeg skrive om CD-1 i Merzbox, men jeg kunne også tenke meg å gi dere et middagstips. Så det blir begge. Om dere leser videre får dere altså lese om sursøt fiskesuppe (Canh chua ca) og OM Electrique. Jippi! Smakebit på Merzbow blir det også, men kvaliteten er elendig, siden jeg ikke orker å bruke tid på å lage mp3er.

Dette trenger du for å lage sursøt fiskesuppe:

Forberedende:
1 kg steinbit eller lignende mager fisk (hel)
1 ss fiskesaus
1/4 ts nykvernet svart pepper
1 vårløk i tynne skiver
Selve suppen:
1 ss olje (f.eks. solsikkeolje)
2 sjalottløk i tynne skiver
3 stilk sitrongress skåret i 3-4 cm lange stykker og knust
evt. revet skall av én stor sitron.
1,5 l vann eller hønsebuljong (valgfritt)
60 g tamarindmasse, hakket, eller saften av 2 sitroner
2,5 dl kokende vann
175 g ananas i biter
75 g bambusskudd
2 små, røde chilipepper skåret i skiver (fjern frøene)
1 ss sukker
2 ss fiskesaus (avhengig av smak)
2 små, faste tomater skåret i båter i passende størrelse
60 g bønnespirer
1 lime skåret i båter

salt og pepper etter smak
frisk koriander eller mynte


Det første som slår en ved OM Electrique er at det virker ikke som om det er det første albumet Merzbow noen sinne spilte inn. Man finner element som han har tatt i bruk i nyere tid. Med sine fire spor og nesten 60 minutt, er OM Electrique nesten en slags nedtegnelse av intstrumentenes forfall. Med sin konstante maskinelle summing og enkle perkusjoner, er det veldig lite som forteller lytteren at det er en progresjon til stede, men gradvis og minimal forandring i lyden gir oss likevel en slags bekreftelse på at det er progresjon. Dette er egentlig et album hvor du bør skru volumet så høyt du bare orker. For ved å gjøre det dukker det opp bemerkelsesverdig mange detaljer som tidligere lå skjult.

Filetér fisken, om den ikke er det fra før av. Skjær fisken i 2,5 cm store terninger og legg de i en bolle sammen med fiskesaus, pepper og vårløk. La det ligge å marinere mens du lager suppen.

Varm oljen til suppen på middels varme i en passende gryte. Etter at den har blitt varm, tilsetter du sjalottløk, sitrongress og fiskeben og -hode. Fres langsomt uten at det brunes. Tre til fem minutt burde være nok. Du kjenner det når det begynner å dufte. Tilsett hønsebuljongen/vannet og la det koke opp. Still ned varmen og la det koke uten lokk i ca. 20 minutt over lav varme.

Albumet er altså fra 1979 og MA spiller/bruker opptaksbånd, perkusjon, gitar, stemme, vann osv. Det er et så kontemporært verk at det ikke er umulig at det ville ha vært gitt ut på et eller annet plateselskap den dag i dag. Støyen på platen brytes ofte opp av en ekstrem stillhet, selv om den ikke er total. Noe som kan få en til å tenke på universets små byggesteiner. Det er et nokså komplekst verk og peker som sagt tydelig fremover mot det som skulle komme mye senere. Mye foregår altså på det mikroskopiske nivået. Platen høres nesten ut som slik Mozell smaker. Mmm.

I mellomtiden har du latt tamarindmassen ligge i bløt i 15 minutt i en liten bolle med kokvarmt vann. Mos fruktkjøttet med en gaffel slik at det løser seg opp. Hell saften over i en ny bolle gjennom en finmasket sil. Press ut mest mulig av væsken. Sett saften til sides.

Merzbow selv sa om dette albumet at det trolig var hans første. Han hadde holdt på med improvisert rock en stund, men gikk over til å lage egne instrumenter og drive ikke-musikalske opptak. Han brukte blant annet en kassettopptaker med radio som amp+høytaler til gitaren sin. Det ble da en "radio gitar". Gøy. Om Electrique er ingen favoritt, men er absolutt spennende å høre på og sett i en sammenheng har den helt klart en betydning.

Nå burde kraften ha kokt ferdig. Hell den over i en ny gryte gjennom en finmasket sil. Kast det som blir igjen i silen. Kok opp kraften og tilsett så tamarindsaften, ananas, bambusskudd, chilipepper, sukker og fiskesaus. Skru ned varmen og la suppen småkoke i om lag ett minutt. Tilsett tomatene og fisketerningene og la suppen koke videre i cirka 3-5 minutt slik at fisken blir fast og hvit i kjøttet. Tilsett bønnespirene og smak til med salt og pepper. Øs over i suppeboller og pynt med koriander eller mynte. Serves med ris og limebåter til.

Håper det smaker. Neste uke blir det kanskje kylling og Metal Acoustic Music.

Fram til da, ta en tur til Liquid City.

(smaksprøver fra Merzbows Sha-Mo 3000 fra essence music i Brasil.)

Comments

Anders,  04.02.05 18:22

Fin sjonglering, men du burde ha matprøver i tillegg til musikkprøver.

Johannes,  05.02.05 16:46

Herlig veksling der. Jeg ble nesten rørt av fiffigheten ved denne teksten. Forbaska koselig, selv om både det gastronomiske og musikalske her blir for avansert for en stakkars, folkelig grøtspiser og poplytter.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
6935
Google hits
4
Last google search
opptaksbånd gitar