Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 11 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 11 months
Selvbygger
Camilla, 1 month, 4 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months
Kort hår
Tor, 3 years, 11 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 6 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 8 months
50 book challenge
Camilla, 11 months, 3 weeks
Ten years ago
Nissebading
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024

Sommerstipend

I år har jeg faktisk greid å gjennomføre en ganske sjelden bragd, som jeg tenkte jeg skulle skrive litt om. Det har seg jo slik at jeg begynte på mastergraden min i januar i fjor. Slik sett skulle jeg egentlig ikke vært ferdig før i desember. Jeg hadde imidlertid noen fag jeg tok høsten før, som kunne inngå i graden. Derfor kom jeg frem til at det ville være naturlig å være ferdig sånn omtrent i august, ut fra et vekttallsperspektiv.

Ulempen med å være ferdig med mastergraden i august er naturligvis at den tiden jeg vanligvis bruker til å jobbe på lageret erstattes av to måneder hardt hardt arbeid med masteren, og det er som kjent ikke like innbringende, i alle fall ikke på kort sikt. Jeg hadde imidlertid hørt et rykte om noe som heter sommerstipend. Sommerstipend. Et ord jeg kommer til å gjenta ofte i denne artikkelen. Det, og sommerstudielån. Viktige ord.

Det har seg nemlig slik at det overhodet ikke finnes noe informasjon om denne ordningen på internett, selv ikke på Lånekassens hjemmesider. I alle fall ikke som jeg har greid å finne. Jeg ser derfor for meg at dette kommer til å bli den beste innføringen i sommerstipend og/eller sommerstudielån som finnes på internett, og da kan det jo være et poeng å få den litt høyt opp på Google. Men jo, poenget.

Sommerstipend

Sommerstipend er en ordning fra lånekassen, som går ut på at du får helt vanlig studielån, for tiden omtrent 8200 kroner i måneden, også i juni og juli. For å få dette forutsettes det at du enten har undervisning i sommermånedene, slik tilfellet for eksempel er for enkelte utenlandsstudenter, eller studenter som deltar på langvarige sommerskoler eller andre spesialopplegg, eller at du kan dokumentere at du korter ned på normert studietid som følge av at du bruker sommermånedene. Og det er altså denne kategorien jeg faller i.

Dette fikk jeg vite etter å ha sendt en mail til Lånekassen. Det tar imidlertid typisk ti dager å få svar på en mail derfra, så jeg legger det opp her til allmenn glede og nytte.

Hvordan søke om sommerstipend?

Så hvordan søker man egentlig? Det står det naturligvis heller ikke noe om på hjemmesidene til Lånekassen, men jeg fikk svar på det også i mailen. Du må søke på papirblankett, og sommeren regnes med til foregående år. Så for å søke om sommerstudielån for sommeren 2008 må man altså søke på papirblankett for 2007/08. Hvis man er ute i god tid kan denne lastes ned som pdf fra lanekassen.no, men omtrent i midten av mars stenger den ordinære søknaden for foregående år, og da tar de også ned denne blanketten. Hvis man er sent ute må man derfor gå til sitt lokale Lånekassekontor, antagelig stå i en lang kø, og så får man blanketten der.

På blanketten står det ekstremt lite om sommerstipendordningen. Det eneste som står er faktisk en rute der du kan krysse av for å søke for sommeren, og det står at man ikke kan søke om sommerstudielån på den samme blanketten som man søker ordinært studielån. Altså, ikke den fysisk samme blanketten. Men det er vel neppe mange det er aktuelt for.

Ellers er ikke sommerstipend nevnt med et ord i rettledningen til blanketten. Jeg var derfor litt i tvil om hvorvidt jeg skulle prøve å grave opp noe dokumentasjon på at jeg ville korte ned på normal tidsbruk, men jeg bestemte meg for å ta sjansen. Lånekassen vet jo det meste som er å vite om meg fra før. De vet for eksempel at jeg begynte på mastergraden i januar i fjor, og at det normalt tar to år å bli ferdig. De kommer også til å få beskjed fra universitetet når jeg er ferdig med graden. Jeg skrev derfor et brev, der jeg forklarte at jeg ved å jobbe i sommer kunne bli ferdig i august, og altså spare fire måneder.

Jeg vurderte å skrive noe om at jeg dermed ville tilbringe fire måneder mer av mitt liv som et produktivt medlem av samfunnet, men jeg droppet det. Jeg skrev videre at jeg var litt i tvil om hvorvidt jeg skulle legge ved dokumentasjon, men at jeg regnet med det var greit, siden det ikke stod noe om dette i rettledningen. Jeg tror kanskje det var et godt trekk, siden det på en måte skaper en følelse av at alt er Lånekassens feil på grunn av mangelfull informasjon. Jeg la imidlertid til at jeg naturligvis kunne fremskaffe dokumentasjon om det var nødvendig.

Så sendte jeg søknaden, sånn omtrent i slutten av april om jeg ikke tar helt feil, og svaret fikk jeg altså i går, en måned senere. Søknaden ble aldri registrert på Mine Sider, som muligens er normalt for sommerstipend. Jeg vet ikke. Dette er i alle fall beretningen om hvordan jeg greide å karre til meg litt aktiva for juni og juli.

Jeg kan naturligvis ikke garantere at Lånekassen ikke endrer sine rutiner, og i såfall kan noe av, eller all, denne informasjonen bli utdatert. Det beste rådet jeg i såfall kan gi, er å sende en epost til lånekassen. Og da gjelder det å formulere flest mulig spørsmål på en gang, og gi veldig nøyaktig uttrykk for hva du lurer på, for det tar ti dager hver gang du må vente på svar, og de kan være ganske knappe. Ikke så rart i grunn, når de alltid ligger ti dager etter med eposten.

-Tor Nordam

Comments

Anders,  31.05.08 00:35

Muhaha!!! Jeg pusha artikkelen din langt ned på siden, ingen kommer til å se eller lese den.

Anders K.,  31.05.08 10:56

Det beste rådet jeg i såfall kan gi, er å sende en epost til lånekassen.

Det er det dårligste rådet som finnes -- uansett. Dessverre.