Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 6 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 1 month
Jogging og blogging
Are, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years
Kort hår
Tor, 2 years, 1 month
Ravelry
Camilla, 1 year, 8 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 6 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 1 month
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Postrasjonalisme

I dag hørte jeg et ord jeg ikke hadde hørt før, nemlig postrasjonalisme. Det var Kristian Bærland som nevnte på vei hjem fra skolen at noen mente vi levde i postrasjonalismens tidsalder. Jeg bestemet meg for å undersøke litt mer om dette.

Jeg begynte med et søk etter norske sider på google, og fant én side. Det var en artikkeldagbla'.no som mente at vi levde i postrasjonalismens tidsalder fordi kjemilabbene står tomme, mens sosialantropologi trekker fulle hus. "Nuvel" tenker jeg da. Rasjonalisme og rasjonell tenking og slik er jo sånt som er knyttet til vitenskap, og så vidt jeg vet regnes vel sosialantropologi som en vitenskap? Så da vil jeg ikke si at dette er et godt eksempel på at vi er på vei bort fra det rasjonelle. Artikkelen trekker frem en del andre eksempler, f.eks. katalogen over årets bøker fra Ark eller noe slikt, som inneholder hundrevis av bøker om mat og slanking og fjas, mens i kategorien teknikk og populærvitenskap er det to bøker. Jaja. Hovedpoenget til forfatteren er i allefall at få intreresserer seg for realfag, derfor lever vi i den postrasjonalistiske tidsalder.

Jeg kom også over et par andre sider, blant annet denne der en nylig avdød italiensk(?) forfatter forklarer hva han mener med postrasjonalisme, som er at mennesket ikke øsnker å kaste rasjonalismen overbord, bare at det kan være greit å føle litt innimellom også.

Og her er et lite utdrag fra en blogg på www.loudthinking.com

Memorable Emotions

Michael Barrish describes emotional situations like no other blogger on my daily route. The writing flows naturally, and you get the post-rationalism real time. Like this from the piece called Container:

However with her, my god, the feelings were so intense, if we weren’t fighting we were fucking, or were about to start fighting, or fucking, sometimes it didn’t matter which, although no, I guess it did matter, it did, but anyway, there seemed no way to contain it.

Absorbing.

http://www.loudthinking.com/archives/archive-022002.html

Jeg satser på at vi ikke blir saksøkt siden jeg siterer og oppgir kilde og slikt. Er det noen som har noe kunnskap om hvordan man bør gjengi tekst fra andre nettsteder tar jeg imot tips med takk. Retningslinjer er alltid bra.


Så da føler jeg at jeg har lært noe i dag også, selv om forskjellige kilder gir et nokså forskjellig bilde av postrasjonalismen. Jeg får vel bare være en stereotyp realist og syte om hvor forferdelig det er at kjemilabbene står tomme, og hvor få det er som tar master i fysikk hvert år, mens jeg egentlig godter meg fordi det betyr at jeg kan få en daff lærerjobb med kongelønn og lang sommerferie.

Ellers vil jeg nevne at mannen med pipe og fiolinkoffert er Tore, som kjent fra tegneseriene om Den Internasjonale Fornuftsdomstolen, som kanskje blir gjort tilgjengelig her etterhvert. Og at jeg tror vi har flere faste lesere enn de som sålangt har gjort seg til kjenne. Og det finnes to morsomme same-parodi-trailere på KillBill, de kan du se her: www.killbuljo.com.

-Tor Nordam

Comments

Anders,  14.02.05 00:10

Mener og huske fra ex-filen at ting som sosialantropologi er i en førparadismisk periode. Altså at det egentlig ikke er funnet ut noe i sosialantropologi som kan bevises 100% sikkert. Så man kan vel argumentere at det ikke er en vitenskap. I fysikken derimot er det meste som er lagt frem bevist og sett på som sant. I hvert fall til neste paradigmeskifte.

Are,  14.02.05 00:16

Jeg tror folk synes det er greit at man gjengir stoff, så lenge man ikke gjengir hele teksten eller hva det nå er, men bare et utdrag, og oppgir kilde. Da reklamerer man jo igrunn for det andre nettstedet.

Hm, postrasjonalismen.. jeg synes det var et litt rart begrep i forhold til hvordan dere beskrev det, men det har nok mest med mitt forhold til begrepet "rasjonelt" å gjøre. Altså, det at man ikke kan bevise alt man sier behøver vel ikke bety at det er ulogisk eller irrasjonelt?

Forøvrig er det alltid litt kårni når man får to semi-lange poster samtidig. Og jeg har også et lite håp om å profitere fra den fremtidige mangelen på lærere innen visse grupper (og kanskje kompetente lærere i det hele tatt?) - hvis alternativet er ingen mattelærer i det hele tatt, er det kanskje å foretrekke å ha en mattelærer som ikke egentlig er særlig god i matte, men gjør som best han kan, og kommer med kryssreferanser til IT hele tiden. Hrrm.

Jørgen,  14.02.05 00:55

Postrasjonalisme, pah! Alt skal være "post" noe om dagen, av en eller annen grunn. Folk kan rett og slett ikke falle til ro med at rasjonalisme er et gjeldende tankesett, neida, vi må være i tilstand hvor vi har forkastet rasjonalismen og prøver å bygge opp noe nytt. Dette er akkurat som med postmodernismen. Selv om man har det ene, betyr det ikke at man samtidig ikke kan ha det andre. Såpekokere!

Diverse,  14.02.05 07:15

Rasjonalisme er jo retningen som tilhører opplysningstiden der den menneskelige hjerne skulle kunne finne ut alt. Ikke bare at man skulle kunne tenke seg frem til og forstå noen ting, men at man skulle tenke seg -logisk- frem til alt.
Det krasjet veldig med religion.
Kanskje de med postrasjonalisme mener at vi har innsett at det ikke går an, noe man finner ved at man i de aller fleste hf-fag i alle fall har gått bort fra ideen om studier modellert etter naturvitenskapene, og faktisk i enkelte har hatt en periode der ting skulle fattes intuitivt.
Camilla

Diverse,  14.02.05 07:42

Sikker på at personen ikke siktet til at vi lever i en periode med rasjonalisering av Posten? :D

-Anders (G)

Jørgen,  14.02.05 12:04

Men man kan jo fortsatt se rester etter rasjonalistisk tekning. Postrasjonalism burde peke på at rasjonalismen er over, fullstendig.
Category
Miscellaneous
Tags
realfag
postrasjonalisme
Views
5878