Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Denne nye åndsverksloven.

Jeg regner med at det er flere som har fått med seg dette nye lovforslaget som etter sigende vil gjøre det ulovlig å kopiere musikk fra CD-plater til mp3. Da det er mange mer eller mindre saklige kommentarer som svever omkring i eteren i den forbindelse, tenkte jeg at det kunne være lurt å gå til kilden, altså selve lovforslaget. Det finner du her, men for de som ikke vil lese så mye følger en oppsummering av mp3-”forbudet” i loven, i hovedsak §53.

Dette blir en forholdsvis lang post, så hvis du ikke gidder å lese alt, kan du hoppe til oppsummeringen helt til slutt, der det vil stå en oppskrift på hvordan man blir en lovbryter.

Altså: lovendringen sier kun at det er ulovlig å omgå kopisperrer (tekniske beskyttelsessystemer som har som formål å hindre eksemplarfremstilling eller tilgjengeliggjøring for allmennheten [kursivering min]). Dette betyr at det er fullt lovlig å kopiere slike ekte CD-er til privat bruk, og at det i første omgang bare er snuskete og kopibeskyttede CD-lignende saker omfattes av denne loven

Etter en lang definisjon om hva som kan kategoriseres som effektive kopisperrer sier loven at slike kopisperrer kan omgåes dersom kopibeskyttelsen er ”til hinder for privat brukers tilegnelse av verket på relevant avspillingsutstyr.” Så langt virker alt greit, da en mp3-spiller (for de fleste?) vil kunne sees på som et relevant avspillingsutstyr.

Det viser seg dog at departementet har et annet syn på hva som er relevant avspillingsutstyr, noe som kommer klart frem. Personlig kan jeg ikke si meg helt enig i argumentene som brukes, men døm selv:

”Om bruker f.eks. kjøper en vinylplate, vil det være ganske åpenbart at bruker da ikke kan ha noen rimelig forventning om å kunne spille denne direkte av i CD-spilleren. Departementet er av den oppfatning at det prinsipielt sett må stille seg på samme måte når musikk lagres i digitale formater, selv om en kanskje i det daglige ikke lenger legger like stor vekt på hvilken bærer musikken er lagret på: Om bruker f.eks. kjøper en CD-plate, kan ikke bruker ha noen rimelig forventning om å kunne spille denne direkte av i en MP3-spiller som ofte er på størrelse med et armbåndsur, er integrert i mobiltelefonen eller finnes som programvare på datamaskinen. At CD-platen ved kopiering kan konverteres for å muliggjøre avspilling i andre format og i andre avspillere er en annen sak, men i relasjon til bestemmelsen her vil ikke en MP3-spiller være en relevant avspiller for en CD-plate.”

Videre i lovtolkningen viser det seg at det man mener med relevant avspillingsutstyr bare betyr at ting som ser ut som en CD-plate må kunne spilles av i en CD-spiller. Nok en gang omhandler dette slike snuskete plater som jeg nevnte tidligere.

Dersom det skulle befinne seg noen skremte kryptologiforskere blant Calcuttaguttas lesere, så kan de puste lettet ut, for lovforslaget sier nemlig at ”...skal ikke anvendelsen av tekniske beskyttelsessystemer være til hinder for «forskning i kryptologi». Det vil altså være tillatt å omgå beskyttelsessystemer, samt å fremstille verktøy som muliggjør slik omgåelse, i forbindelse med forskning i kryptologi. Således kan det undervises i kryptologi etter unntaket her, og forskningsresultater som oppnås kan offentliggjøres og publiseres uten at en ved dette kommer i strid med forbudet i § 53a. Det stilles ikke krav om tilknytning til forskningsinstitusjon, da det er det reelle innhold i forskningssituasjonen som vil avgjøre om en omfattes av unntaket eller ikke.”

Knekk ivei.

Oppsummering. Forbryter på 1-2-3 (det er som å stjele… Å STJELE):

  • Ekte CD-plater uten kopisperre kan fortsatt kopieres - hver dag hvis du vil - til privat bruk og til ethvert medium du måtte ønske.
  • Snuskete CD-lignende plater med kopisperre kan kopieres til vanlige CD-plater slik at de kan spilles av på alle CD-spillere, men de kan ikke konverteres til mp3-format.
  • Kopiering av programvare styres av en egen paragraf som jeg ikke har satt meg inn i, så den som er interessert får finne det ut selv.
  • Alle som jobber med kryptologi kan knekke alt fra valnøtter til kopisperrer, samt å fremstille utstyr til slik knekking, gitt at det skjer i forbindelse med kryptologiforskningen.

Det var i hovedsak det hele.

Comments

Jørgen,  17.02.05 10:16

Tenkte bare jeg skulle nevne at Jon Bing svarer på spørsmål på VG Nett på torsdag. Det er samme fyr som sier sammenlignet kjøp av CD med kjøp av bok og sa at "du kan ikke forvente å få lese boken på en skjerm." såpekoker! Jeg tenker på å sende en e-post til regjeringen og spørsmål til Bing. En ting er jo loven, men noe helt annet er pengene som skal brukes og stillingene som må opprettes for at noen skal sitte å følge med og passe på at folk ikke bryter loven, For det er jo ingen vits i å ha lover bare for å ha dem.
Og hvorfor i helvete sammenligner de bok med CD, og sier at vinyl ikke kan spilles av noe annet sted enn i en platespiller? Musikken kan da spilles av i en mp3-spiller/MD-spiller/CD-spiller. Hvorfor stiller de ikke spørsmålet på en litt annen måte: "kan kjøperen ha en rimelig forventing om å få høre på musikken han/hun har kjøpt?"



I bli so eitranes sint!

Diverse,  17.02.05 16:09

Tenkte bare jeg skulle nevne http://calcuttagutta.logspot.com/ og at jeg har bestemt meg for å lese den i stedet heretter.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
6271
Google hits
1
Last google search
åndsverkloven er det lov å kopiere fra vinyl til cd