Loading [MathJax]/jax/output/HTML-CSS/config.js
Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 2 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 8 months
50 book challenge
Camilla, 6 days, 15 hours
Controls
Register
Log in
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Mac ute, Mac inne, Mac i hjertet, Mac i sinnet.

(Jeg har hatt litt problemer med internett hjemme i det siste. Derfor kom det ingen artikkel i går.)

Det siste året har jeg begynt å reagere på at jeg ser et stadig økende antall Macer rundtomkring. Særlig gjelder dette på universiteter og biblioteker, der jeg tror Mac-andelen er høyere enn ellers i samfunnet. Det er naturligvis mulig at jeg har blitt mer fokusert på slikt etter at jeg kjøpte Mac selv, og at jeg så Macer overalt før også uten å tenke over det, men jeg mener jeg har merket en økning i løpet av tiden etter at jeg trådte inn i de innviddes rekker.

Her i forrige uke var det faktisk en foredragsholder som hadde en Mac. Jeg skumpet borti Torgar og sa «Mac!», slik jeg pleier, men det måtte jeg bare bite i meg. Det lyktes nemlig ikke å få macen til å samarbeide med prosjektøren. Det hele var ganske merkelig. Først funket det fint i et par sekunder, og så forsvant bildet. Så begynte han bare å forelese på gamlemåten med tavle, helt til det uten forvarsel (så vidt jeg fikk med meg) dukket opp et bilde på prosjektøren omtrent et kvarter senere. Merkelige greier.

Det er forresten mulig at Apple ikke hadde skylda her. Da han viste presentasjonen var det med et grensesnitt jeg aldri har sett før, og mannen var jo fysiker, så det er slett ikke usannsynlig at han kjørte en eller annen fortausmix av en linuxdistro.

Men jo, økning hos Apple. Dagbladet.no kunne i dag melde at Apple har hatt en økning på 36% i Mac-salget når man sammenligner første kvartal i år med første kvartal i fjor. Slett ikke verst, men er det egentlig en bra ting for meg?

Det er jo bra for meg at Apple har en robust økonomi, og at de fortsetter å lage gode maskiner, det er klart, men noe av fordelen med Mac ligger nettopp i at det ikke er så mange som bruker det. Jeg tenker naturligvis på dette med virus og annet skrot. Jeg aner naturligvis ingen verdens ting om hvordan man skriver et virus, men jeg vil tro at grunnen til at det finnes så mange for Windows og så få for Mac ikke ligger i at det er grunnleggende mye vanskeligere å lage virus for Mac, men snarere i at det er et mye større marked for Windows-virus.

Jeg vil derfor runde av med å gratulere Apple med oppsvingen i salget, men samtidig vil jeg mane til moderasjon. I følge wikipedia ligger markedsandelen til Apple på rundt 6%, og der kan den gjerne bli liggende for min del. Så stå på. Men ikke for hardt.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  26.04.07 23:13

Det er trist når noe man liker blir populært. Jeg opplevde det med LotR, og jeg har insett at det gjelder de fleste ting.

B,  27.04.07 00:40

Så lenge OSX er basert på UNIX og det skulle man tro er lenge, vil "virus" eller dårlig utformet - ondsinnet programvare ikke påvirke en maskin som kjører disse UNIX basene på samme måte som microsoft windows. En av de største akilleshelene til windows er at de har så mange av dem.
Det er fint mulig å hacke seg vei inn i en hver maskin, men bare windows gir det blå skjerm og faller i staver når noen har skrevet et dusteprogram via en webbrowser.
Eller når man trykker på et vedlegg i en epost som skaper furore.
Problemet for windows er at de har integrert ting litt for godt/eller kort og godt har en lite heldig arkitektur.
Explorer som de fleste kjenner som Internet Explorer er også samme programfil som er det visuelle grensesnittet i windows. Altså startknappen og alt det andre du ser. Samtidig har office-programmene og outlook direkte tilgang til denne filen som er så viktig for hele samspillet.
Det medfører at hvis noen finner en ubeskyttet tilgang eller bakdør inn mot noen av disse dørene er det fritt frem nærmest.
Det blir som for kina å holde vakt på hele den kinesiske mur for å hindre at noen sniker seg inn.
Problemet blir at når alle som skal passere må sjekkes av en og samme passkontrollør og han jobber så mye at han faller i koma av og til er det ingen til å ta over og alt bryter sammen.

Det har uansett blitt mye bedre de siste årene. Før kunne man jo skru av andres datamaskiner fjernt fra, gjøre hva man ville med andres filer og slette harddisken eller bios via internett.

I motsettning til windows har linux og osx og alle andre "well crafted" OS en grunnplattform og så en 'X-server', X-grensesnitt kjørende på den plattformen. Det betyr dermed at man kan jobbe rundt i de forskjellige programmene og grafiske grensesnittene uten at alt bryter sammen. Man må i verste fall på en mac eller en linux maskin restarte programmet, samt at man kanskje mistet filene.

At Apple er en komersiell suksess er det lite å gjøre med, men OSX blir ikke dermed til windows.
Du er uansett mottakelig for hacks og cracks og malicious software.

Kjellove,  27.04.07 02:45

Ja, synd at LotR ble populært lenge før du var et glimt i postbudets øyne.

B,  27.04.07 09:41

høhø...

Anders K.,  28.04.07 03:41

Jeg sluttet å være for miljøvern da alle andre ble det òg. Ikke noe gøy da, lxm.

Finn Arne,  28.04.07 06:08

Bare innse det Camilla. Du er mainstream. ;-)
Og Tor: Ekte individualister bruker Windows Millennium. Frivillig.

Are,  28.04.07 09:55

Bjørn Inge, ingen grunn til å være så høy på pæra. De har for eksempel nettopp tettet et hull i Safari, nettleseren i OS X, som kunne gi full tilgang på maskinen.

Det kan nok hende at UNIX i bunn og større adskillelse av programmene på Mac gjør det vanskeligere å utnytte sikkerhetshull, men det er jeg ikke sikker på. I alle fall ikke hvis man sammenligner med en Vista med alle sikkerhetsfeatures påslått. Imidlertid produseres det langt færre spionprogrammer etc for Mac, antakelig rett og slett fordi det lønner seg å sikte på det store, feite målet.

Hva stabilitet angår, har jeg selv opplevd en god del kræsj med nettopp WindowServer på min Mac de siste månedene. For min del har ikke OS X vært noe mer stabilt enn Win XP SP2. Vista, derimot, har jeg hatt veldig dårlige erfaringer med.

Konklusjonen for min del er at OS X er bedre for den jevne bruker, men da fordi man slipper å bekymre seg for spyware og virus, og det ser ut som den situasjonen kommer til å vedvare en god stund enda på tross av økende Mac-popularitet. Personlig foretrekker jeg OS X fordi det er mer elegant, har UNIX med tilhørende kommandolinje i bunn og bidrar til mangfold i dataverdenen.

Anders G.,  28.04.07 17:26

Jeg må si meg enig med Are angående stabilitet - at Mac og Mac-programmer ikke kræsjer er ihvertfall bare løgn og fanteri.

Angående hullet i Safari, så var det vel et hull egentlig i Quicktimes javascript-handling eller noe i den duren, og det samme skal vel være mulig i andre browsere. Såvidt jeg vet er det ikke lansert noe særlig mer detaljer om dette - og det er vel heller ikke ute noen fiks for dette problemet foreløpig såvidt jeg har fått med meg. Mulig vi ikke prater om det samme hullet dog.

At det er færre problemer kan kanskje være, men det er nok kun pga. markedsandeler. Kommer vel toolbar-mareritt og realplayer for Mac også på sikt tenker jeg. Personlig hadde jeg ikke noen store problemer med Windows heller (har begge deler på denne - Windows XP via Parallels) - men jeg tror for den jevne (Windows-) bruker er nok en Mac et sikrere alternativ out of the box - hovedsaklig på grunn av markedsandelen og brukervennlighet.

Jeg har ikke angret et sekund på at jeg byttet forøvrig - det er den perfekt maskinen for meg - kommandolinje, god støtte for java og tilhørende programvare. Perfekt for en utvikler, og ikke minst perfekt i et land som Vietnam hvor jeg befinner meg nå, som er så proppfullt av virus at dere knapt tror det. Det finnes knapt en maskin uten et titalls virus her. Eivind og Margrethe fikk jo erfare det når de var her, mens jeg slapp billig unna (og redda rompa deres til en viss grad ;))

Jeg har også merket at antallet Macer rundt om ser ut til å øke drastisk, og jeg tror ikke det er bare fordi jeg er mer oppmerksom på de. En dag jeg var på Bobby Brewers Coffee her så var Macene i flertall! Skulle investert i Apple-aksjer i fjor ja, hører de har dobla verdien det siste 1-1,5 året.

Camilla,  28.04.07 17:48

Finn Arne: Slikt kalles masochisme, ikke individualisme.

Finn Arne,  28.04.07 18:34

Samma det vel.
Tor,  26.04.12 08:45

Jeg lurer på om vi er i ferd med å se konsekvensene av Apples suksess nå. Antagelig har de vært synlige en stund, bare at jeg ikke har lagt merke til det før. De lager jo stadig mer lukkede og låste iDingser, og tilogmed OS X er i ferd med å utvikle seg til noe svineri. Før jeg oppgraderte til Lion kunne jeg telle antall kernel panics jeg hadde opplevd gjennom over fem år som Mac-bruker på én hånd. Nå, et års tid senere, tror jeg jeg har passert 20. Men folk som meg kjøper jo produktene deres, så hvorfor endre på noe?
Category
Technology
Tags
Apple
mac
unix
Views
5389
Google hits
1
Last google search
hvordan tilberede verktøylinje på mac